На Червения площад в Москва се проведе генерална репетиция на историческата реконструкция на парада на 7 ноември 1941 г., от която войските на Червената армия отидоха директно на фронта, за да спрат силите на хитлеристка Германия, нахлуващи към столицата на СССР. В репетицията участваха повече от три хиляди войници, кадети и суворовци, както и легендарната военна техника от онези времена, съобщава Euronews.

Москва се подготвя да отбележи 78-годишнината от военния парад от ноември 1941 г. Във вторник на Червения площад се проведе генерална репетиция. Над три хиляди военнослужещи, кадети и суворовци в униформи от времето на Втората световна война репетираха на Червения площад на руската столица като част от реконструкцията на историческото събитие.

Мнозина държаха в ръцете си легендарните пушки ППШ (автомат Шпагин) и винтовките Мосин — модел от 40-те години. В парада се използва и техниката от военното време: тачанки и полуторки, които те наричат „машини на победата“.

На 7 ноември 1941 г. войниците от Червената армия на СССР тръгват направо от парада към фронта, за да отблъснат атаката на силите на нацистка Германия, които нахлували към Москва.

Това било послание към целия свят: „Москва не се предава!“

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;