Според «Апостроф» Украйна не се е доближила нито крачка до присъединяването към НАТО, въпреки обещанията на алианса през 2008 година.

Сега Украйна кандидатства за присъединяване към Програмата за усилени възможности.

Програмата за усилени възможности предвижда редовни политически консултации по въпросите на сигурността, включително на министерско ниво, разширен достъп до програми и учения за оперативно-тактическото взаимодействие на съюзническите сили, както и обмен на информация и по-тясно сътрудничество за преодоляване на кризи.

Присъединяването към тази програма не доближава Украйна до членството в алианса. Стъпка в тази посока може да бъде само предоставянето на План за действие за членство в алианса. Според Кулеба украинската страна вече е кандидатствала за Плана през 2008 г. преди срещата на върха в Букурещ.

Но въпреки активната подкрепа от страна на Съединените щати, украинската инициатива беше осуетена след година, главно поради активните действия на руските дипломати, които успяха да убедят Франция и Германия да гласуват против отпускането на Плана за Украйна и Грузия. Същевременно в Букурещ Украйна получи политически уверения, че страната задължително ще стане член на НАТО, но без да посочват конкретни дати.

Тагове: ;