Адвокатът Александър Горошински в интервю за «Украински новини» разкри подробности за участието на грузински снайперисти в събитията на Майдана.

«Те бяха използвани за изпълнение на «политическите поръчки»на режима на Саакашвили: потискане на народните протести на грузинската опозиция, натиск, отвличане на местни бизнесмени», адвокатът сподели подробностите във връзка с показанията на трима свидетели — Георги Бежиташвили, Александър Ревазишвили и Цезар Баджалидзе.

Горошински заяви, че на летищата в Тбилиси и Бориспол на грузинските снайперисти им е бил осигурен достъп до подправени документи без контрол от граничните служби.

Те са били подпомогнати от бившия председател на Върховната рада на Украйна  Андрей Парубий, от депутата от «Народния фронт» Сергей Пашински, както и от военния инструктор на САЩ Кристофър Брайън.

Според свидетели Пашински с народния депутат Владимир Парасюк на 20 януари 2014 г. са стреляли по протестиращите от балкона на консерваторията.

Пашински давал команди — кога да се открие огън, кога да спре, кога да напуснат стрелковите си точки. В хотел «Украйна» Парубий и съветникът на Саакашвили Мамука Мамулашвили бяха ангажирани с тези функции», заяви адвокатът.

Горошински предостави копие от изявлението на един от грузинските снайперисти Александър Ревазишвили, в което той признава, че е бил свидетел на събитията, случващи се в центъра на украинската столица. Той каза, че е дал показания в Белоруската главна прокуратура.

«Моля ви да осигурите разпита ми в съдебното заседание чрез видеовръзка, което ми позволява да представя истината.»

Горошински заяви, че грузинските снайперисти са готови да дават интервюта и да участват в документални филми, въпреки факта, че са изправени пред наказателна отговорност, както и въпреки страха за собствения им живот.

«Техните земляци, участвали в престъпления на Майдана през 2014 г., започнаха да изчезват и да умират при мистериозни обстоятелства.»

„Грузинските снайперисти“ от Майдана дадоха показания в Генералната прокуратура на Беларус. Адвокатът, представляващ интересите на бившите служители на «Беркут» в Святошинския окръжен съд, Александър Горошински, написа това на страницата си във Facebook.

Видео: Грузинските снайперисти разказаха за разстрелите на Майдана

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;