След като Белият дом спрял военната помощ за Украйна, топ служителите на Доналд Тръмп се опитвали да я възстановят, но не успели да организират среща с президента, тъй като екипът му е бил твърде зает с осъществяване на плана му за закупуване на Гренландия.

Това става ясно от новопубликувани показания пред Конгреса на САЩ, пише «Гардиън».

Изпълняващият длъжността посланик на САЩ в Украйна Бил Тейлър е заявил пред Конгреса, че заповедта на Тръмп от средата на юли да се спре военната помощ за Украйна е предизвикала поредица от срещи на високо ниво между членове на кабинета с цел как да възобновят помощта за Киев, като се взема под внимание неотложността й заради руската военна интервенция в Източна Украйна.

Тейлър даде показания на 22 октомври, но комисии към Камарата на представителите на САЩ, провели изслушвания във връзка с разследването за импийчмънт срещу Тръмп, публикуваха пълната стенограма в сряда.

Посланикът е съобщил пред конгресмените, че в администрацията са били единодушни на всяко ниво, че помощта за Украйна трябва да бъде възстановена и че Държавният департамент, Пентагонът, директорът на ЦРУ и съветникът по националната сигурност са работили съвместно за организиране на спешна среща с Тръмп, «за да го убедят да отпусне помощта».

Но те не са успели да организират среща до септември. Тейлър разказал, че част от причината се корени в това, че през този период секретарите са били на работни посещения в чужбина, но посланикът добавил:

«Мисля, че по това време също беше въпросът за Гренландия, за закупуването на Гренландия, което отне много енергия на Съвета за национална сигурност».

На 20 август Тръмп отмени визитат в Дания на базата, че датският премиер Мете Фредериксен «не е заинтересована да се обсъжда закупуването на Гренландия«. Тя определи предложението на американския президент като «абсурдно за обсъждане».

Тръмп обяви два дни по-рано, че сериозно е разглеждал идеята, но не е приоритет.

Коментарът на Тейлър показва, че идеята на Тръмп да закупи Гренландия е пренасочила голяма част от ресурсите на Съвета за национална сигурност за сметка на други въпроси, които са разглеждани от останалата американска администрация като приоритети пред националната сигурност, съобщи News.bg.

Тагове: ; ; ; ;