7 ноември 2019-Нюз Фронт.

Американски изтребител F-16 случайно пусна учебна ракета в северната част на префектура Аомори в Япония по време на тренировъчен полет.

Моделът на бомбата по-късно е намерен в частни имения извън депото, призна в четвъртък командването на американските войски в Япония.

„Късно в сряда вечер, по време на тренировка в района на (въздушна база) Мисава, самолетът F-16 пусна устройството на 5 километра от тренировъчната площадка в Драгон.
Причината за инцидента все още се разследва и командването уведомява правителството на Япония за случилото се тази сутрин в съответствие с всички споразумения “, се казва от Щаба в Twitter.

Според американските военни няма съобщения за наранявания или щети от населението.
Изявление на командването също така отбелязва, че американските войски в Япония се отнасят сериозно към сигурността, но ставали и грешки:„Инцидентът доказва значението на провеждането на учения, близки до реалните условия, за да се гарантира безопасността на операциите“, се казва в доклада.

След инцидента кабинетът на министрите на Япония поиска американската страна „да направи всичко необходимо, за да предотврати повторение на подобни инциденти“.

Въпреки това, неприятните инциденти с военни самолети в Япония през последните години не са рядкост.
По-специално, най-малко два хеликоптера извършиха аварийни кацания в жилищни райони на префектура Окинава.
И веднъж един тийнейджър беше леко ранен поради факта, че илюминаторът от хеликоптер падна в местно училище.
Имаше по-сериозен инцидент през ноември 2017 година край бреговете на Окинава. Самолет C2-A с 11 души на борда се разби в Тихия океан. Тогава бяха убити трима войници. И месец преди това хеликоптерът CH-53 направи аварийно кацане в частна зона и се запали.

Иначе, американските военни се отнасят сериозно към сигурността..там че паднали някъде някакви бомби..

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;