US екс-дипломат призова Крим да се признае за руски

Съединените щати трябва да признаят Крим като част от Русия за подобряване на отношенията с Москва, отбеляза Денис Ортблад, бивш служител на американска дипломатическа служба, в статия за списанието The National Interest.

US екс-дипломат призова Крим да се признае за руски

„Дойде време за подобряване на отношенията между Русия и Запада с помощта на реалистична политика спрямо Русия, която в крайна сметка ще донесе ползи, за разлика от нашите санкции“, пише авторът.

По-специално той предлага преразглеждане на санкциите срещу Москва и признаване на руския статут на Крим.

„Трябва да признаем, че Крим ще остане част от Русия. Населението му винаги е било предимно руско”, се казва в статията.

Другите стъпки за възраждане на отношенията между САЩ и Русия включват възобновяване на преговорите за контрол над въоръжията, преразглеждане на ролята на НАТО и засилване на програмите за обмен на студенти между Русия и Съединените щати.

По-рано НАТО призова Москва да предаде контрола над Крим на Киев.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в интервю за URA.RU нарече подобни изявления безсмислени.

Крим стана руски регион след референдум, проведен през март 2014 г., на който болшинството жители се изказаха за обединение с Русия.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...