Събитието, което се случи преди няколко часа на един кръстопът в сирийския град Тел Тамр, може да се нарече уникално, публикуваме видео.

Руските военни и т.нар. американски партньори са се засичали на земята по време на военното си присъствие в Сирия само няколко пъти.

Плътността, на която присъстват кюрдите, американците, руснаците, сирийците и турците на територията на северна Сирия, е толкова голяма, че вече нееднократно са се пресичали пътищата на сирийците и бойците от спецназа на САЩ, на турците и кюрдите, на турците и американците — съвместните патрули действат. Дойде ред да се пресекат пътищата и на руснаците и американците.

Совместный американо-турецкий патруль. 24 октября 2019 г.
Съвместен американо-турски патрул, 24 октомври 2019 г.
На 1 ноември се състоя първото съвместно патрулиране. Колоната на руската военна полиция в състава на няколко бронирани автомобили «Тигър» и «Тайфун-К», а също БТР-82А премина заедно с турските ВМС Kipri II по по-рано планирания маршрут в 10-километровата зона за сигурност, за която бе подписано споразумение по време на срещата между Путин и Ердоган в Сочи.
Российские военные ожидают прибытия турецких коллег. 1 ноября 2019 г.
Руските военни очакват пристигането на турските си колеги. 1 ноември 2019 г.
По време на движението на колоните, сирийските кюрди приветстваха предните машини на руснаците, а по турските бронирани коли летяха домати и обувки.

Още няколко снимки от историческото събитие. На следващата снимка целият парк от специални превозни средства, който по-горе споменахме, чака турските си колеги близо до граничния пункт Дербасие.

Преди мероприятието се провежда гранично разузнаване с помощта на безпилотния разузнавателен самолет Орлан-10.

Твърде символична снимка. В тази сграда ( на снимката по-долу) се разполагаше американската военна база. Сега там е създаден съвместен Оперативен център на ВС на Русия и кюрдските военизирани части.

Российский флаг над бывшей американской базой в городе Айн-Исса. 3 ноября 2019 г.
Руското знаме над бившата американска база в град Айн Иса. 3 ноември 2019 г.Що се отнася до днешната среща, ситуацията е доста обичайна по отношение правилата за движение.Брониран автомобил «Тигър» от патрула на военната полиция на ВС на РФ, насочващ се към град Тел  Тамр, среща колона от няколко десетки тегачи и други машини, а по-късно се изясни, че са били 120 броя, които се движат през града в посока границата с Ирак от американската военна база Серин и извозват оборудването и военната техника на доблестните защитници на демокрацията.

Наложило се руските военни да изчакат, да пропуснат американците, да направят десетки снимки, имащи разузнавателна стойност и да продължат движението си.

А това е самата база, на която в близкото минало работели съвместно кюрдите и американците. Преди няколко дена американският спецназ се върна, за да съпроводи евакуацията на товарите.

Бесконечная вереница грузовиков
Безкрайна колона от напускащи американски автомобили.
По-рано срещите между руснаците и американците се извършваха опосредствено.
Рейнджърите бягаха от базите, а руснаците влизаха.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;