Швеция трябва да кандидатства за членство в НАТО заради „агресивното поведение на Русия“ спрямо някои от съседите й. Такова предложение се съдържа в законопроекта на депутата от Умерената шведска коалиционна партия Бориана.

„Нивото на сигурност около нас е спаднало значително. Има много примери за това, но важният момент е агресивното поведение на Русия спрямо някои от нейните съседи. Агресията срещу Украйна, която продължава от няколко години, играе важна роля. Тази агресия показва позицията на Русия, това дава ясно да разберем какво следва от неприсъединяването към НАТО и наличието само на близки съюзнически отношения с алианса», се посочва в обосновката към законопроекта.

Според документа през това време Украйна не е можела да разчита на нищо, тъй като НАТО никога не е предоставяло военна помощ на страни, които не са членки на алианса, което би могло да засегне и Швеция.

„По този въпрос, като цяло, дори не е необходимо да се изучават последствията. Швеция трябва просто да кандидатства за членство в НАТО възможно най-скоро — преди да е станало късно“, се казва в предложението на шведския депутат.

Тагове: ; ; ; ;