Надпревара в космоса, Русия побеждава

САЩ успяват да отговорят на всички настъпателни действия на Русия в различни области, но в космоса те все още са зависими от руските двигатели за ракети.

Затова политическият анализатор Анди Кейсър в статията си за National Interest призовава американските власти бързо да се освободят от тази зависимост и да преминат към американски двигатели.

„От Арктика до Афганистан Русия при Владимир Путин навсякъде заплашва интересите на американската национална сигурност“, пише политическият анализатор Анди Кейсър в статията си за National Interest. Вашингтон системно реагира на действията на Русия. Авторът на статията отбелязва, че Съединените щати ще се радват да прекратят зависимостта си от руските ракетни двигатели, които помагат на САЩ да изстрелват обекти в космоса. Той е озаглавил статията си „Новата надпревара в космоса вече е в ход и Русия побеждава в нея“.

Космическата сфера е от особено значение за САЩ за разузнаването и за икономиката. Но според автора на статията Русия и Китай милитаризират и оспорват космическото пространство, така че Щатите трябва да действат, за да защитят своите интереси и да преодолеят потенциалните заплахи.

Русия заплашва Съединените щати по много начини едновременно, пише авторът. Русия активно разработва и въвежда противостъпникови оръжия, а също така изстрелва в орбита спътници с опасни възможности, продължава авторът. Много американци дори не подозират, че САЩ все още изстрелват най-важните си обекти в космоса чрез ракети с руски двигатели. По инициатива на конгреса обаче това трябва да приключи до края на 2022 година.

ВВС на САЩ са в процес на избор между двама доставчици на американски ракети-носители. Това е много важно решение. Експертите казват, че руските двигатели могат да останат в експлоатация в САЩ до 2024 г., ако не и повече. Факт е, че в закона може да бъде въведено понятието за алтернативен носител, което може да се използва, ако американският образец не е готов до този момент. Подобна алтернатива може да бъде само руският двигател.

Авторът на статията настоява, че не трябва да има забавяния, защото, както той твърди, САЩ вече имат сертифицирани алтернативи на руските ракети-носители.

„Съединените щати не трябва да чакат повече нито ден и да се уверят, че можем безопасно да доставим в космоса най-важните си системи за националната ни сигурност. По-нататъшните забавяния само засилват позицията на Путин и подкопават собствената ни сигурност“, прави изводите си политологът.

Петя Паликрушева

Източник: https://nationalinterest.org/feature/new-space-race-and-russia-winning-93211

Коментари:

Зареждане ...