Правата на човека, обективността и целостта на медиите са тези аспекти, с които европейците са толкова горди, когато говорят за своите ценности. Скандална сянка над тези канони обаче надвисна с трагичната самолетна катастрофа, станала на 24 март 2015 г.

Тогава в Алпите катастрофира пътническият Airbus A320-211 на компанията Germanwings. Парижкото бюро на Европейската агенция за авиационна безопасност малко след катастрофата публикува доклад, обвинявайки втория пилот Андреас Любиц. А „безпристрастната“ преса, плюейки на презумпцията за невинност, го превърна в психопат, който решил да се самоубие и да погуби живота на пътниците.

В същото време и експерти, и журналисти, правейки заключенията си, игнорираха факта на техническите неизправности, които дори са споменати в доклада на агенцията за авиационна сигурност. Сега в Германия има хора, които търсят по-подробно разследване на инцидента.

Ако успеят, това ще бъде катастрофа за най-големите медии в страната, авиокомпании, адвокати и дори чиновници. Немската редакция на агенция News Front разговаря с активистката за правата на човека Надя М., която в момента се изправя срещу внушителен брой влиятелни хора, замесени в скандала, търсейки справедливост.

— Окончателният отчет на комисията за разследване на катастрофата показа, че пилотът Андреас Любиц, който решил да се самоубие, умишлено и планирано е разбил самолета, докато бил сам в пилотската кабина. В своето проучване за катастрофа казвате, че техническа неизправност е причината за катастрофата. На какво се основават вашите заключения?

— Самолетът излетял. Според радара самолетът имал проблеми с изкачването, загубил височина. Когато се издигнал на 11,6 км височина, се чули „тракащи звуци“, както бе споменато в доклада на Бюрото за разследване и анализ на безопасността на гражданската авиация.

Капитанът на самолета Патрик Зонденхаймер вероятно отишъл в задната част на стария самолет, за да провери за звуците в опашната част. Когато налягането в кабината «се спукало», климатикът в цялия самолет спрял работа. Става въпрос за спад на налягането и декомпресия. Всички веднага загубили съзнание или дори били мъртви. Експертът на Финландската агенция за безопасност на транспорта Пека Хентту също потвърждава безсъзнателното състояние на пилотите.

Според разследването самолетът по това време загубил височина и останал без радиокомуникации. В статия, написана от руски експерти през април 2015 г., агонията на Любиц дори беше описана. Той седял в пилотската кабина, борел се с безсилието, искал да спаси самолета, но напразно. Малко преди сблъсъка той отново загубил съзнание. Така става ясно, че Любиц не е искал да умре. Освен това, изявлението наскоро, направено в Lufthansa, а именно, че жертвите не са се страхували от смъртта, е съмнително. Ако сценарият на катастрофа бил точно такъв, на пътниците им се е наложило да се страхуват до самия си край.

— Възможно ли е по време на разследването да са направени грешки и пропуски?

Отговор: Тук се забелязва преждевременното твърдение, че пилотът се е самоубил.

Техническите проблеми били отстранени много бързо, въпреки че преди това самолетът имал технически дефекти, дори няколко дни и седмици преди катастрофата той постоянно се ремонтирал. Дори окончателният доклад на BEA говори за външен шум, чийто произход не е допълнително проучен. Освен това се възхищавам на фразата, че господин Любиц затворил вратата на кабината. Според разследването в 09:34:31 е чут сигнал с молба да се влязе в пилотската кабина. Ако вратата всъщност е била ръчно затворена, този звук нямаше да се чуе. Освен това спешното повикване, изпратено от самолета, бе предадено от водещите медии.

Това бе проверено от френското министерство на транспорта един ден по-късно. В тази връзка се потвърди подозрението, че те просто искат да изкарат пилота виновен. Също така беше поправено времето на излитането и падането на самолета. Съществуват и несъответствия с локализацията на зоната на катастрофата. Иззети са телефони и мобилни карти. Така че имаше подозрение за укриване.

— Смятате ли, че медиите са предубедени и лесно подкрепят версията, която подхожда на ръководството на Lufthansa (най-големият авиационен концерн в Европа, който притежава също и Germanwings), а може би и Германия?

„Във всеки случай Lufthansa би нанесла огромни щети на имиджа си, ако бъде открита техническа неизправност.“ Най-лошият опит, който съм имал, е писмо от Федералната транспортна администрация. Представиха ми г-н Любиц по такъв начин, че той изглеждаше много страшен и тревожен.

Те не се поколебаха да ми изпратят своите записи в дневника от 2009 г. погрешно, датирани за 2015 г. Тук бързо останах с впечатлението, че трябва да повярвам, че е болен. Всичко изглеждаше като манипулация. В крайна сметка всички бяхме манипулирани. Ето защо това заглавие се повтаря отново и отново във водещите медии и до днес. Фактът, че самолетът се е разбил въз основа на технически проблеми, беше отхвърлен от правителствените кръгове без обяснение. Очевидно тук не искат да виждат друг сценарий на крушението.

— Ако считаме причината за произшествието като техническа неизправност, можем ли дори да говорим за ненадеждност на самолета?

— Самолетът беше на 24 години, често се ремонтираше. Според австрийските Wings самолетът е описван от пилотите като «непопулярен» и «най-често оставал на земята». Имам доклада, че Airbus A320 ще бъде оборудван с колела от Airbus Industries, защото той е «неактуален». Това не беше нещастен случай. Дори седмица преди инцидента самолетът отново беше на земята поради дефектно контролно реле.

— Може ли обществеността да повлияе на обективността на разследването?

Мисля, че на първо място трябва да говорим за роднините. Те заслужават да знаят истината за това как са починали техните близки. Независимо от изплатените им обезщетения. Те трябва да изискват нови разследвания и да настояват за решаване на всички нерешени въпроси. Поради тази причина аз самата подадох жалба до Съвета за сигурност на ООН, че г-н Любиц не трябва повече да издава медицински документи. Може би сега най-накрая правдивата информация за самолета ще бъде изказана не само от устата на беззащитния втори пилот.

News Front ПП

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;