Руската противовъздушна отбрана е мощно възпиращо средство в конфронтацията между страната и НАТО, ръководено от САЩ. Според „Вечерние новости“, обаче, в следващите години противовъздушната отбрана на Русия ще бъде засилена с най-новата радиолокационна станция „Контейнер“, всяка от които е в състояние едновременно да следи хиляди обекти.

И така, какъв ще бъде бъдещият руски противоракетен «чадър»?, пита сръбско издание.

В средата на 90-те специалистите на Научноизследователския институт за радиосъобщения за дълги разстояния започнаха работа по двукоординатния радар 29B6 „Контейнер“. Принципът на работа на тази станция се основава на отразяването на радиовълната от йоносферата: сигналът, който я „докосне“ под определен ъгъл, се отклонява от йонизирания атмосферен слой, отразява се от целта и се връща към приемника, „докладвайки“, че нещо е открил.

По този начин се проверява местоположението на обекта, неговата скорост и посоката на полет. „Контейнер“ е проектиран да открива аеродинамични цели на височина до 100 км.

Новите радари са в състояние да откриват както големи, така и сравнително бавни обекти (например самолети и крилати ракети), но и хиперзвукови ракети на ненадминатото разстояние от 3000 км. В същото време още „5000 обекта от различни видове и характеристики се държат едновременно на прицел“.

Първият модел на този радар зае бойния си пост през 2013 г. Предавателят му се намира в района на Нижни Новгород, а приемникът е в Мордовия. Станциите бяха разположени във вътрешността на страната, за да контролират въздушното пространство на съседните държави. «Дълбокото» местоположение на радара се изискваше и поради причината, че РЛС има мъртва зона от 900 км.

Под контрола на първия „контейнер“ беше по-голямата част от Европа и основните райони, където са базирани силите на НАТО. Както обясни ръководителят на Научноизследователския институт за радиокомуникации на далечни разстояния Кирил Макаров, в бъдеще такива станции ще обхващат територии, съседни на Руската федерация от всички страни. Предвижда се «контейнерите» да бъдат монтирани в Далечния Изток, Северозапада и Юга на страната.

Въздесъщият «Подсолнух»

Друг нов елемент от системата за предупреждение за ракетни атаки е крайбрежният радар за далечни разстояния „Подсолнух». Такива радари ще контролират въздуха и морето в крайбрежната икономическа зона на Русия.

Възможностите му са по-скромни от тези на „Контейнера“, тъй като радарът работи на разстояние до 450 км. Но едно от основните предимства на «Подсолнух» е способността да работи при всякакви метеорологични условия. Той също така успешно открива кораби и самолети, създадени по стелт технология.

Станцията едновременно открива и провежда в напълно автоматичен режим до 300 морски и 100 въздушни цели. Радарите изпращат информация до командните пунктове на крайбрежните войски, чрез които се взема решение за активиране на системите за противовъздушна отбрана. Каспийската флотилия беше първата, оборудвана с радар «Подсолнух».

По-късно Русия разположи „Подсолнухите“ на още две места — в Далечния Изток и Прибалтика.

Основен елемент

Въпреки високата си ефективност, „Подсолнухите“ и „Контейнерите“ са само допълнителни инструменти в рамките на системата за предупреждение за ракетни атаки. Основната роля играе РЛС «Воронеж», пише изданието.

Станции от този тип вече са разположени в районите на Калининград, Ленинградска област, Оренбург, Иркутск, Алтай, Красноярск и Краснодарск.

До 2024 г. радарът ще се появи в Крим.

Тази «многослойна» система сръбското издание нарича «капан за Томахоук», които представляват основния ракетен потенциал на САЩ и техните съюзници.

Видео: Министерството на отбраната на Русия сподели за възможностите на РЛС «Контейнер»
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;