МВФ отлага предоставянето на финансова помощ на Украйна заради опасенията, че украинският президент няма да може да върне ограбените от местните банки милиарди долари, пише The Wall Street Journal.

Официални лица от украинската централна банка от своя страна казаха пред The Wall Street Journal, че се опитват да успокоят МВФ и се опитват да върнат липсващите средства, инвестирани в банки.

Сред предизвикателствата пред Киев и затрудняващи получаването на помощ от Международния валутен фонд са магнатът Игор Коломойски, който е под разследване в САЩ, пише The Wall Street Journal. Той, заедно с друг бизнесмен, притежаваше 45% от акциите на най-голямата банка в Украйна — PrivatBank. Но през 2016 г. последната беше национализирана от правителството, което обясни действията си с необходимостта да се избегне сривът на финансовата система.

Ръководителят на украинската централна банка през същата година заяви, че след национализацията на PrivatBank в баланса на финансова институция е открита дупка в размер на 5,6 милиарда долара, се казва в статията.

Сега МВФ отказва да издаде друг транш, докато не е сигурно, че правителството на Зеленски активно се опитва да върне откраднатите през последните 10 години 15 милиарда долара от повече от 100 украински банки, включително PrivatBank, пише The Wall Street.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;