Китай обяви война на западните ценности, Си Дзинпин пусна машината за идеологическа борба

В разгара на търговската война със САЩ Китай пуска в движение машината за идеологическа борба срещу Запада, пише Le Figaro. Според изданието «най-авторитарният лидер» на КНР от времето на Мао Си Дзинпин очаква да осигури на Китай световно лидерство в близко бъдеще, слагайки край на век и половина западно господство, Си подготвя идеологическата почва за целта.

Пленумът на Китайската комунистическа партия, който приключи в четвъртък, демонстрира сплотеността на участниците около главата на КНР Си Дзинпин, „най-авторитарният лидер от времето на Мао“, пише изданието.

Държавната информационна агенция «Синхуа» вече нарече състоялата се среща на 370-те членове на Централния комитет на партията — първата от двадесет месеца — „историческа“. Както припомня изданието, толкова дълга пауза между пленумите е успяла да породи слухове за вътрешно разцепление във време, когато втората по големина икономика е в тежка търговска война, а протестиращите в Хонконг поставят под въпрос властта на Пекин.

Говорило се дори за евентуалното назначаване на приемник за успокояване на „умерения“ блок, шокирани от промените в конституцията, които предоставяли на Си Дзинпин възможността за пожизнено управление. Както отбелязва изданието, окончателното изявление на членовете на пленума разсеяло всички съмнения.

„Няма никаква вътрешна борба. Срещата отново укрепи властта на Си Дзинпин, обединявайки партията и правителството под неговото ръководство, за разлика от реформите на Дън Сяопин“, заяви Чен Даоин, независим анализатор.

«Помпозният» тон на окончателното изявление на пленума има за цел «да задвижи машината на идеологическата борба срещу Запада» в разгара на търканията със САЩ, убеден е авторът на статията.

Според «Синхуа» за първи път в крайния документ са описани предимствата на китайската система за управление.

„Синът на сподвижника на Мао се стреми да влезе в историята, прекратявайки един и половина века унизително надмощие на Запада, започвайки битката за ценностите“, пише изданието.

Както подчертава Чен, от момента на провеждането на пленарната сесия «всичко западно е отхвърлено.»

„Основното послание е, че партията управлява всичко — от обществото до икономиката и културата. Целта е да се създаде режим, който да може да се конкурира със западната демократична система до 2049 г.“, обяснява експертът.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: https://www.lefigaro.fr/international/chine-le-parti-communiste-de-xi-jinping-prend-la-tete-de-l-offensive-anti-occidentale-20191101

Коментари:

Зареждане ...