Стърджън: Независима Шотландия е на «една ръка разстояние»

Независима Шотландия е на «една ръка разстояние«. Това ще обяви първият министър на Шотландия Никола Стърджън пред демонстрация в подкрепа на независимостта в Глазгоу, която ще се проведе по-късно днес.

Обещанието ѝ идва, след като лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин настоя, че нов референдум за независимост «не е необходим или желателен».

Хиляди са се регистрирали, за да чуят речта на първия министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия, като събитието е организирано от единствения ежедневник в Шотландия, който подкрепя независимостта — National.

Стърджън не се е изказвала пред митинг на по-масовото движение «да» от 2014 г. и беше критикувана от някои активисти, че не е подкрепила поредица от доста посетени шествия, проведени в Шотландия през лятото.

Преди събитието тя определи предстоящите парламентарни избори във Великобритания като «най-важните, пред които Шотландия се е изправяла в съвременната епоха«.

«Толкова много е поставено на карта — на хората им е дошло до гуша от бъркотията в Уестминстър (където се намират основните британски политически институции, включително парламента и правителството).

Но «Джордж Скуеър» (в Глазгоу) ще бъде препълнен днес, тъй като хора от всякакъв произход се обединяват, за да поискат по-добро бъдеще за Шотландия«, ще каже тя.

«Независима Шотландия е по-близо от всякога. Наистина е на една ръка разстояние. Това, което е необходимо сега, е още една чиста победа за Шотландската национална партия, за да я доведе още по-близо — затова гласувайте за Шотландската национална партия на 12 декември, за да осигурите правото на Шотландия да вземе решение», ще подчертае още Стърджън.

На годишната конференция на своята партия в Абърдийн миналия месец, Стърджън каза пред делегатите, че възнамерява да проведе втори референдум за независимост на Шотландия през 2020 г. и ще поиска правителството в Уестминстър да прехвърли правомощията за това до края на тази година. Борис Джонсън неведнъж е казвал, че няма да го направи, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...