Кога Путин стана Путин?

По принцип явлението Путин заслужава по-подробно и задълбочено разглеждане. Засега просто ще нахвърлям. Кога Путин стана Путин? Не просто политическа фигура, а човек, който влияе глобално на глобалните процеси и отношения?

Кога Путин стана Путин?

Как стана така, че лидерът на огромна, но едва дишаща страна, не само можа да я извади от колапса, но и стана един от лидерите на света?

И кога се случи това?

Това очевидно не беше през 2000 г., когато той дойде на власт и обеща да се справи с терористите. Страната, разкъсвана от хиляда вътрешни конфликти, изглеждаше, а и не само изглеждаше, че пропада в бездната на разпада и забравата на миналото си величие.

2007 година — Речта в Мюнхен. Повратна точка в стил обръщането на самолета от Примаков над Атлантика. Тогава Западът само сви рамене: «Руският цар нещо се опитва да ни поучава. Голям праз».

Продължаваме напред. Русия получи възможност да бъде домакини на олимпиадата и световното първенство. Освен това, заслужава да се отбележи, че Путин долетя на срещата на МОК, но не и на срещата на ФИФА. Може би знаеше нещо?

Войната на 08.08.08. Формално президент беше Медведев, но…разбирате, нали.

Или може би Путин стана ПУТИН, когато Крим мирно отплува към родните си брегове? Западът започна да налага на Русия санкции, а Русия отговаряше без да се умори. И плюеше по Запада.

Последва провокацията с малайзийския боинг.

Или може би ударите в Сирия и «Калибрите» срещу терористите станаха повратната точка?

Без да се впускаме в многословие, Русия унищожи значителна част от бойците на халифата и спаси Асад, чието положение беше плачевно. И вече има две военни бази в Сирия.

А вие как мислите? Кога беше тази повратна точка, в която Путин се превърна от лидер на държава на полуразпада в лидер на Света?

Петя Паликрушева

 

Коментари:

Зареждане ...