Центърът на Цветан Цветанов: България е допуснала преминаването на 2 руски военнотранспортни самолети със С-400 за Сърбия

«Да бъдат разкривани такива агенти е нещо извън нормата в нашата страна. За България това не е нещо, което се случва често, за разлика от други страни в Европа».

Това заяви пред БНР Кристиян Шкварек от Евроатлантическия център за сигурност, чийто ръководител е бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

Повод за думите на Шкварек е случаят от последната седмица с първия секретар на руското посолство в София. Руският дипломат бе обявен за персона нон грата. Той е семейството му заминаха от страната ни, след като е било разкрито, че в продължение на година е събирал информация и я е изнасял зад граница.

Обяснението на Шкварек за това, че обикновено не разкриваме агенти, е това, че у нас има по-силно руско лоби през последните 30 години и то възпрепятства държавата да си върши умело работата, когато става въпрос за противопоставяне на руската агентура».

«Вярвам, че нашите служби се опитват да измъкнат допълнителна информация от българската връзка в този случай», допълни Шкварек.

Той допуска, че изкарването на този скандал може да е разменна карта, че беше допуснато над България да преминат два руски военнотранспортни самолета, натоварени с ракетен комплекс С-400.

«Взети са решения това да се случи в момента. Те или са свързани електорално с изборите, или с нашите партньори от НАТО. Позволихме да мине подобен самолет през нашето въздушно пространство, но пък хващаме такива агенти», мотивира се Шкварек. 

Това съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...