Президентът на Чили Себастиан Пинера изрази съжаление за принудителната отмяна на срещата на върха на АТЕС и подчерта, че той разбира нейното значение за Чили и целия свят, това съобщи The Wall Street Journal.

Белият дом се надяваше да подготви до средата на ноември т. нар. Първа фаза на търговското споразумение, така че Доналд Тръмп и Си Дзинпин да могат да го подпишат в кулоарите на срещата на върха. Въпреки уверенията на САЩ, че те все пак ще се опитат да подпишат официално споразумение с Китай, търсенето на площадка за целта може да бъде проблем, а и в документа има много разногласия. Представителите на двете страни работят върху подробна версия на споразумението, която трябва да включва големи покупки от Китай на американски селскостопански продукти, правила за противодействие на манипулациите с валута и мерки за предотвратяване на кражбите на интелектуална собственост.

Според експертите, които наблюдават разговорите, това мини споразумение няма да реши основните структурни проблеми в китайската икономика, включително намаляването на правителствените субсидии или предотвратяването на насилствения трансфер на чуждестранни технологии, ако компанията навлезе на китайския пазар. Тези въпроси ще бъдат разгледани в следващите фази, ако страните са съгласни. Бизнесмените обаче се надяваха да бъде подписано споразумението през следващите няколко седмици, за да може по този начин да спрат плановете на Тръмп да въведе нови високи тарифи върху мобилните телефони, дрехи и други стоки, внесени от Китай от 15 декември.

Видео: Няма да има пълномащабна война между САЩ и Китай

Тагове: ; ; ;