Присъединяването на Крим с Русия се случи, освен всичко останало, в резултат на нарушаването от страна на Украйна на правата и свободите на жителите на полуострова. В тази си част оценките на кримския въпрос, които в миналото бяха изразени от Евгений Примаков, се оказаха до известна степен пророчески. Това заяви председателят на комисията по външните работи към Совета на Федерациите на Русия Константин Косачев, който работи като съветник на Примаков в МВнР на Русия и в правителството на Руската Федерация.

Сенаторът отбеляза, че Примаков винаги е коментирал темата за Крим не от политическа, а от хуманитарна гледна точка. Според Косачев Примаков не е смятал прехвърлянето на Крим на Украйна през 1954 г. за справедливо и юридически безупречно, но винаги е подчертавал важността на защитата на правата, свободите и интересите на жителите на полуострова.

«Евгений Максимович каза, че докато правата и свободите на кримчани са гарантирани от украинската държава, въпросът не бива да бъде отново повдиган. Виждам неговото провидение, мъдрост, защото въпросът беше отворен именно защото украинските власти последователно вървяха по пътя на нарушаване на автономията на Крим и нарушаване на правата и свободите на неговите жители. Разединяването, което се случи пред очите ни през 2014 г., беше логично следствие, включително на база оценките, които направи Примаков», каза Косачев.

По време на последната си публична реч през януари 2015 г. на заседанието на «Клуб Меркурий» Примаков, оценявайки външнополитическата ситуация, обяви недопустимостта на връщането на Крим в Украйна под натиск от Запада.

«Възможно ли е да продължим да говорим за руска заинтересованост към оставането на югоизточната част на Украйна? Отговарям: Считам, че е необходимо. Само на тази основа може да се постигне уреждане на украинската криза. Друг въпрос: трябва ли САЩ да бъдат включени в списъка с «отстъпките», както и техните съюзници от Европа, по отношение отказа им Крим и Севастопол да се обединят с Русия? Отговарям: не, това не трябва да бъде разменна монета в преговорите», каза той.

На 29 октомври 2019 г. се навършиха 90 години от рождението на Евгений Примаков. Той ръководи външното разузнаване на СССР, а след това и на Русия, оглавява Министерството на външните работи на Руската федерация (януари 1996 — септември 1998) и правителството на Русия (септември 1998 — май 1999).

С името на Примаков се свързват ключови промени от външната политика на страната. На 24 март 1999 г., при официалното си посещение в Съединените щати и след като научи за решението на НАТО да бомбардира Югославия, Примаков разпореди намиращия се над Атлантическия океан самолет  да се върне в Москва. Това събитие, според преобладаващите оценки на политолозите, влезе в историята като «обръщане на Русия към многовекторната външна политика» и «начало на възраждането на руската държавност,както и първата демонстрация пред света, че е невъзможно да се говори с Русия от позицията на силата».

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;