След като президентът на Украйна Зеленски посети района на Золотое в Донбас, където планираното разделяне на силите беше нарушено по вина на украинските радикали, основателят на нацисткия батальон «Азов» Белицки заяви, че националният батальон „няма да позволи капитулацията“ на Донбас. Той обяви, че хиляди бойци ще бъдат изтеглени в района за една седмица, а ако това не помогне, то десетки хиляди.

Разбира се, радикалите не притежават такава власт, защото, както знаете, те са политическо малцинство.

Това обаче директно разкрива картите на Киев, на което официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова обърна внимание. Тя отбеляза, че в продължение на повече от четири години за неприлагането на Минските споразумения НАТО и ЕС обвиняват Русия. Москва през цялото това време се опитва да докаже, че вината за провала на споразуменията е на радикалите, контролирани от Киев.

Някой чуваше ли Руската федерация? Не, но извършителите на неизпълнените споразумения вече показаха пред света истинското си лице.

След изявленията на Белицки всички обвинения срещу Русия изглеждат още по-абсурдни. Както отбеляза Захарова, целият свят чу признание от извършителите на блокирането на споразуменията от Минск, припомняйки, че прилагането на споразуменията трябваше да започне с разделянето на силите и тежките оръжия в региона, но се наблюдава обратната картина.

Ако по-рано Европа се опитваше да манипулира безсмислените изявления на Киев, сега Европа вече няма избор, ще трябва да играе на страната на Русия, защото всички обвинения, на които Порошенко стоеше с години, са разбити заради прекомерната самоувереност на украинските радикали.

Всъщност Белицки избута Зеленски под пресата на страните от «нормандския формат», от които е възможно да излезе само чрез прилагането на Минските споразумения. Няма друг начин Европа да му обърне внимание. А Европа очевидно иска да се измъкне от тази нелепа антируска игра.

News Front Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;