НАТО приветства изтеглянето на украинските войски и силите на подкрепяните от Русия бунтовници в Източна Украйна, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.


Той призова Москва да изпълнява Минските споразумения.
НАТО каза много ясно, че Русия има специална отговорност за прилагането на Минските споразумения и че тя трябва да изтегли всички свои войници, всички свои офицери от Източна Украйна, и да спре да дестабилизира» този район, подчерта Столтенберг, цитиран от Франс прес.

Генералният секретар на НАТО изрази подкрепа за усилията за мирно уреждане на конфликта в Донбас и приветства напредъка, постигнат в Станица Луганска, предаде ТАСС.
Вчера Украйна и бунтовниците започнаха процес на раздалечаване на силите си в района на село Золотое в Луганска област.

Столтенберг заяви още, че Черноморският регион има голямо стратегическо значение за НАТО и Алиансът увеличава присъствието си в него, съобщи ТАСС.

«За НАТО ситуацията в Черно море има огромно стратегическо значение.

Румъния, България и Турция, три страни по крайбрежието на Черно море, са членки на алианса.

Грузия и Украйна също имат излаз на него и са наши партньори», каза той.

Столтенберг посети днес украинския пристанищен град Одеса начело на делегация, в която влизат още постоянните представители на страните членки.

Утре в Киев е планирано генералният секретар на Алианса да произнесе реч във Върховната рада, както и да се проведе заседание на комисията НАТО-Украйна. В програмата на Столтенберг е предвидена и среща с украинския президент Володимир Зеленски. Това съобщи БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;