Руската военна полиция придружава изтеглящите се кюрдски части

Военнослужещите от руската военна полиция придружават кюрдските части, които напускат зоната на границата с Турция, договорена в меморандума от Сочи.
Снимката е от района на град Амуда, сирийската провинция Ал-Хасака.
Снимка: Newsweek/

В 18 ч. на 20 октомври 2019 година турско време (17 ч. българско) изтече срокът от 150 часа, определен на сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) да се изтеглят от района в Северна Сирия покрай турската граница, съобщава турската частна телевизия НТВ.


Съгласно меморандума, договорен на 22 октомври 2019 г. в Сочи, по време на преговори за Сирия между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, кюрдските милиции трябва да се изтеглят напълно от района на градовете Тел Рифат и Манбидж на запад от р. Ефрат, а на изток от р. Ефрат да освободят ивица, навлизаща на 30 км от турската граница.

Вчера турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че Силите за защита на народа (СЗН) не са се изтеглили напълно от района в Сирия, който е необходимо да напуснат съгласно споразумението с Русия.

Ако кюрдските формирования от СЗН не се изтеглят от зоната за сигурност, ще прочистим от тях тези територии. В Турция ще пристигне делегация от Русия, за да бъдат обсъдени стъпките, които трябва да бъдат предприети в рамките на планираното съвместно патрулиране (в Североизточна Сирия), подчерта министърът.

Коментари:

Зареждане ...