Помпео: Комунистически Китай е заплаха за САЩ, за американските ни ценности

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео изнесе страстна реч снощи, описваща как Америка е «приела предизвикателството», което представлява «комунистическото правителство» в Китай, съобщава «Ройтерс».

Изказвайки се при получаването на наградата «Херман Кан» за 2019 г. в Ню Йорк, Помпео заяви, че е време да се осъзнае «степента, в която Комунистическата партия е враждебна към САЩ и нашите ценности«, и благодари на американския президент Доналд Тръмп за помощта да се подчертае проблема.

«Ръководителите на Китайската комунистическа партия дадоха да се разбере, че искат да постигнат превъзходство в света», изтъкна Помпео, допълвайки:

«Те го постигат с помощта на методи, които създадоха предизвикателства за САЩ и света. Колективно трябва да се изправим срещу тези предизвикателства от Китай — във всичките им аспекти. Вече не е реалистично да се пренебрегват основните разлики между нашите две системи и въздействието, което тези различия могат да имат върху САЩ.»

След като се пошегува за това как експлозивните коментари бележат отклонение от нормата в традиционната американска външна политика, американският първи дипломат продължи:

«Ние бавно виждахме риска, който Китай представлява за американската национална сигурност, тъй като от самото начало искахме приятелство с Народната република.

Все още се надяваме на това. Но в опитите си да постигнем тази цел ние приехме и насърчихме възхода на Китай в продължение на десетилетия — дори за сметка на американските ценности, сигурността и добрия смисъл.»

«Направихме всичко възможно да помиряваме възхода на Китай с надеждата комунистически Китай да стане по-свободен, пазарно ориентиран и в крайна сметка по-демократичен», подчерта още той.

Държавният секретар продължи, обвинявайки Китай за участие в «нелоялни и хищнически икономически практики«, преди да насърчи ново търговско споразумение между комунистическата страна и САЩ.

Той завърши речта, като каза, че американците трябва да искат да видят проспериращ, процъфтяващ Китай, но справедлив, съощи News.bg

Коментари:

Зареждане ...