31 октомври 2019-Нюз Фронт.

Елиът Хигинс — основателят на скандалния ресурс „Bellingcat“, който тиражира анти-руски информационни кампании почти от момента на създаването си, сега е много по-внимателен в своите изказвания относно „вината“ на Русия при катастрофата на малайзийския Boeing в Донбас.

 

В интервю за украинското издание на Ukrinform Хигинс, въпреки че поддържаше ясно русофобска позиция, се отказа да прави конкретни обвинения срещу Руската Федерация.
Хигинс изрази предположение, че в делото може да се появят нови заподозрени , без да се уточнява от коя страна ще бъдат новите фигуранти.

Освен това той предпочете да избегне отговора, когато се стигна до въпроса: „кой натисна бутона и пусна„ БУК “

„Нямаме конкретни имена на онези, които са натиснали бутона.
В известен смисъл това всъщност няма значение, защото те са част от управленската структура, която ги доведе до натисканеро на бутона “, обяснява Хигинс уклончиво.

Той побърза да увери, че има „ясна представа за тази структура“, но не посмя да формулира конкретно обвинение срещу Русия. Вместо това той прехвърли отговорността на международния разследващ екип, който се занимава с разследването, уверявайки, че там «те са още по-добре запознати с всичко това».

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;