Яков «Яша» Иосифович Казаков или Яков Кедми; роден на 5 март 1947 г. в Москва — израелски държавен деец, ръководител на агенция «Натив».

Изиграва важна роля в пренасочването на потока евреи емигранти от СССР и САЩ към Израел през октомври 1989 г.

От 1999 г. е в пенсия.

Известният израелски политолог Яков Кедми е убеден, че тези, които яростно критикуват Йосиф Сталин, всъщност водят война срещу Русия и нейната история.

Именно по тази причина в съзнанието на руския народ расте популярността на съветския лидер.

В ефира на телевизионното предаване «Вечер с Владимир Салавьов израелският експерт в областта на политиката, екс-главата на службата «Натив» Яков Кедми обясни, че руският народ, защитавайки репутацията на Йосиф Сталин, спасява своята страна от враговете, които използват образа на тази историческа фигура за разпространение на антируска пропаганда.

Според експерта, болшинството критици на съветския лидер се отнасят към Русия негативно. Чрез далечните събития се опитват да дискредитират Русия днес.

Експертът подчерта, че подобни политически и обществени дейци неизбежно се асоциират в съзнанието на руснаците с врагове на държавата.

«Днес хората, които виждат в лицето на Сталин положителен лидер, защитиват себе си и страната си от тези, които те считат за неприятели и врагове, които са против Русия, а Сталин за тях е само инструмент и предлог», подчерта Яков Кедми.

Той отбеляза още, че всички така наречени критици на тази историческа фигура, не могат да оценят неговите действия обективно, защото се опитват да пропагандират русофобия на международно ниво.

По-рано израелският експерт призова Русия да постави на мястото им всички тези страни, които се опитват да оскърбят паметта за съветските войници, които с цената на живота си са спасили Европа от фашизма.

Според Кедми, на такива държави, като Украйна, Полша, Литва и Естония не бива да им се позволява да рушат паметниците на съветските герои от войната и да преследват ветераните-антифашисти.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ;