29 октомври 2019-Нюз Фронт.

Никол Пашинян оцени арменско-руските стратегически отношения, като отбеляза, че честите срещи между ръководството на Армения и Русия, дългосрочното взаимодействие в различни области свидетелстват за динамичното развитие на сътрудничеството.

Подчертавайки, че арменско-руското сътрудничество в областта на отбраната допринася за регионалната стабилност и сигурност, Никол Пашинян изрази задоволство от военното и военно-техническото сътрудничество, отбелязвайки, че посещението на министъра на отбраната на Руската Федерация ще допринесе за по-нататъшното му разширяване.

 

Министърът на отбраната на Руската Федерация благодари за топлият прием , като отбеляза, че арменско-руското сътрудничество в областта на отбраната се развива активно и ефективно. Според Шойгу „Армения е съюзник и ключов партньор на Русия в Закавказието“.

102-та руска военна база е разположена на територията на Армения, което е гарант за стабилността в Кавказкия регион. Днес аз я инспектирах. Базата е боеспособна и е готова да се изправи срещу съществуващите заплахи за сигурността с арменските въоръжени сили», заяви Сергей Шойгу в разговори с началника на военния отдел на републиката Давид Тоноян.

Генерал Сергей Шойгу изрази задоволство от нивото на сътрудничество с Министерството на отбраната на РФ и Армения, отбелязвайки в този контекст значението на подписването на програма за сътрудничество за 2020 година между министерствата на отбраната на Армения и Руската Федерация.

 


Събеседниците обсъдиха развитието на арменско-руските отношения, по-нататъшното задълбочаване на военно-техническото сътрудничество, въпросите на регионалния и международния дневен ред, както и ситуацията в Сирия, включително арменската хуманитарна мисия.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;