Корабът-призрак на нацистите

«След «завземането на властта» през 1933 г. нацистите започали да убиват противниците си, арестували ги и ги измъчвали. Разрушеният кораб в пристанището на Бремерхафен беше наречен «корабът-призрак» заради виковете на жертвите, идващи оттам», пише германското издание Der Spiegel.

Вили Фогел, 26-годишен член на Комунистическата партия на Германия, е задържан от полицията на 6 юли 1933 г. и е измъчван на кораба на флота на щурмовите войски в Бремерхафен.

«Трима мъже, без да спират, ме биха с ботушите си», казва той през 1946 г. в по време на разпит.

Били са го по гърдите, лицето, гърба, главата, краката, по цялото тяло. Теглели го за косата из стаята. Когато той изгубил съзнание, го заливали с вода и изтезанията продължавали», казва журналистът Робърт Ото-Мог.

Фогел посещава два пъти на ръждясалия кораб, който народът нарича «корабът-призрак» заради ужасните писъци, идващи оттам. Политическите противници на нацистите били бити тук с медни кабели, бухалки, стоманени пръти … Жертвите получавали кръвотечение от бебреците, вътрешните им органи били разкъсвани, майките и съпругите не можели да разпознаят децата и мъжете си», се казва в статията.

Фогел бил само един от многото, които били измъчвани от нацистите на този кораб. Според историка и адвокат Манфред Ернст, действията им не срещнали протест от страна на населението на Бремерхафен. Социалдемократите изчезнали в градинските си парцели, населението не оказало съпротива. Тези, които протестирали, били само комунистите.

Точно те най-много пострадали, съобщава изданието.

„Онези, които живеели близо до пристанището, се оплакали» казва Ернст.

„Но не че там измъчвали хора, а защото били обезпокоявани от писъците“.

Самият кораб бил построен през 1918 г., през 1933 г. той е закупен от флота от щурмовите отряди. Според свидетели, в кърмата на кораба имало помещение за разпит, в което стоял Карл Фингер, член на щурмовите отряди, той бил само на 23 години. Ако той не получавал необходимите отговори, политическите затворници били изпращани на носа на кораба, където били жестоко пребивани.

След войната Фингер отрича всичко по време на разпитите, прехвърляйки вината за изтезанията на Антон Вайкенщорфер, който по-късно става главен обвиняем.

Според Манфред Ернст изтезанията на кораба са били извършвани до 1939г. На 24 октомври 1944 г. корабът потъва в резултат на бомбардировки.

«Американците настояваха за разследване на нацистките престъпления. А също и помощникът на криминалната полиция Карл Мюлер, който въпреки възпиращите фактори в следвоенна Германия ревностно се ангажира с «кораба-призрак». Той разпитва свидетели, проследява заподозрени и арестува вероятните престъпници».

Мюлер имал и личен мотив: преди войната той бил член на Комунистическата партия, през 1938 г. се озовава в затвора, след това в концентрационен лагер.

Мюлер се заел с разследването на „кораба-призрак“ през юли 1946 г. и скоро Антон Вайкенщорфер попаднал в полезрението му. Последният си живеел спокойно в едно от близките села. Вайкенщорфер отричал всякаква вина.

«Той се присъединява към SS през лятото на 1932 г. В много свидетелки показания го наричали лидер на разпитите, често бил въоръжен с камшик с дванадесет колана».

«От 49-те обвиняеми, които Мюлер открил, единадесет са осъдени в процеса срещу кораба-призрак. На 15 ноември 1948 г. те са осъдени на общо 43,5 години затвор за длъжностни престъпления. Двама обвиняеми са оправдани. Един полицейски служител избягал от наказанието, като се самоубил в деня, в който била обявена присъдата».

«Вайкенщорфер получил най-голямата присъда — 12 години затвор, но през декември 1955 г. той бил освободен предсрочно — както и почти всички обвиняеми по това дело. Само Карл Фингер, който получил 5,5 години затвор, трябвало да влезе в затвора втори път — за убийствата, извършени от неговия отряд в Ставропол през 1942 г.»

«Това беше гнусната мекота на немското следвоенно правосъдие спрямо нацистките престъпници», обобщава изданието.

«Днес Манфред Ернст нарича тези присъди «нелепи», завършва изданието.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: https://www.spiegel.de/geschichte/ns-verbrechen-auf-gespensterschiff-in-bremerhaven-a-1292861.html

Коментари:

Зареждане ...