Шойгу държи ситуацията под пълен контрол, готов е да реагира при необходимост

Руското военно командване в лицето на министъра на отбраната Сергей Шойгу е готово да предотврати всякакви провокации от страна на САЩ. Това коментира военният експерт от Фондацията «Народна дипломация», представителят на експертния клуб «Бъдещето днес» Сергей Простаков.

Взе го на съпровождане

Изтребителят на ВВС на Русия в Черно море се срещна с американския стратегически бомбардировач B-52H, когато той наближи границата на Руската федерация и го взе на съпровождане. Това съобщи в сряда, 23 октомври, Министерството на отбраната на Русия.

Самият инцидент се случи в събота, 19 октомври. Първо, самолетът на ВВС на САЩ при приближаването си към Черно море бе съпроводен от руските средства за контрол на въздушното пространство.

При наближаването си към руската държавна граница бомбардировачът бе посрещнат от изтребителя Су-27 на ВКС на Русия и „придружен от него по целия участък от полета му по границата на териториалните води на Русия на разстояние около 70 километра“. След като изпълни задачата си, Су-27 се върна на летището в Крим.

Да се предотврати провокацията

Както отбелязва Сергей Простаков, полетите на В-52, които могат да се нарекат символ на Студената война, близо до границите на Русия в близост до Калининградска област, са част от доста мащабна американска акция по границите на Русия.

Тази акция, наред с други неща, съвпадна във времето с датата на обединението на Русия с Крим. Американските бомбардировачи извършват полети не само над Балтийския регион, но и в районите на Камчатка и Колския полуостров, както и в Средиземноморието в близост до руските бази в сирийските Тартус и Хмеймим.

„Подобна демонстрация на сила се дължи на необходимостта да не се демонстрира „ангажираността на САЩ към задълженията си към своите съюзници и партньори“, както се посочва в официално изявление на американските военни.

Русия се превърна в плашило за страните от НАТО, което за Вашингтон служи за оправдание за натрупването на американска военна мощ, увеличаването на бюджета на военно-промишления комплекс на САЩ и натиска върху европейските страни да увеличат разходите за въоръжените си сили, за да осигурят поръчки за американската индустрия“, обясни Сергей Простаков.

Според експерта възникват много въпроси относно ефективността на действията на американската армия в Близкия изток, Афганистан и други части на планетата. Американските военни са принудени да демонстрират сила, използвайки такива сериозни оръжия, които могат да носят ядрени оръжия — бомбардировачите B-52.

„Техните действия, очевидно с антируски мотив, могат да се разглеждат като ескалация на напрежението между страните. Действията на руските изтребители Су-27, които придружиха американския стратегически бомбардировач над Балтийско море, показват, че военните на страната ни са готови да предотвратят всякакви провокации от страна на САЩ. Министърът на отбраната Сергей Шойгу държи тази ситуация под контрол”, заяви Сергей Простаков.

За първи път зенитният ракетен полк в Нова Земя беше оборудван с противовъздушните системи С-400, които вече поеха бойно дежурство.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...