26 октомври 2019-Нюз Фронт.

В дните 23-24 октомври, президентът на Русия Владимир Путин проведе грандиозна, историческа среща, събирайки почти цяла Африка в руския Сочи. От всички 62 държави на африканския континент, в Русия пристигнаха държавните ръководители и представители на правителлствата на 54 африкански държави за първия по рода си форум «Африка-Русия».

Срещата на върха бе открита от президента на Русия Владимир Путин.

Скъпи приятели! Добре дошли отново, — на английски поздрави публиката в залата.

«Русия и Африка са обвързани от връзки на традиционно приятелски отношения», каза Владимир Путин.
«Африканските държави уверено придобиват политическа и икономическа тежест, утвърждавайки се като един от важните стълбове на многополюсната система на света и вземат все по-активно участие в разработването на решения на международната общност по ключови въпроси от регионалния и глобалния дневен ред. В много от тях нашите позиции са близки или съвпадат.» — отбеляза той.

 

 

„Свидетели сме на истинско дипломатическо поклонение в Москва и Сочи. Азиатци, араби, африканци — целият свят бърза там ”, — бившия френски посланик в Москва (2009-2013) в интервю за изданието Le Figaro

В отговора си на въпроса за ролята на Руската Федерация в Африка Жан де Глиниасти споменавателевизия Russia Today, която е изключително влиятелна на този континент“.
Наред с историческите връзки между Русия и Африка, това е част от руската «мека сила».
За дипломат само три държави — Русия, Франция и САЩ — имат икономическо, военно и културно влияние в Африка.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ;