Америка сама отвори вратите пред триумфа в Близкия Изток за Русия

През 2014 г. президентът Барак Обама се подигра, че Русия е «регионална държава», тоест страна, способна да създава хаос в съседство, но без способността да проектира мощта си в глобален мащаб.

„Не би било изненадващо, ако руският президент Владимир Путин си спомни думите на американския президент преди пет години с усмивка и удовлетворение“, пише Хал Брандс в портала Forsal.

Защото понастоящем руснаците заемат същите позиции в Сирия, които преди няколко дни принадлежаха на американските сили. Това е един вид символ на провала на Америка в този регион, както и на нарастващото значение на Москва като основен посредник в гражданската война в Сирия, обяснява журналистът.

Междувременно Путин се движи още по-нататък —  той направи официално посещение в Обединените арабски емирства като част от пътуването си до страните от Персийския залив, добавя той.

„Днес Русия има най-голямото влияние в Близкия изток от когато и да било по-рано, започвайки от 60-те години на 20 век, когато СССР беше на върха на своята сила. Това не е лошо постижение за страна, чиято икономика е с размерите на средна европейска държава“, подчертава авторът на статията.

Авторът припомня, че преди няколко години съюзникът на Москва в региона — режимът на Башар Асад — беше много разклатен. Тогава всичко показваше, че Москва ще бъде изтикана от Сирия. Когато Путин реши през 2015 г. за «въоръжена намеса» в тази страна, Обама предположи, че руските сили ще бъдат набутани в блатото, но това не се случи.

Благодарение на сътрудничеството си с иранските представители и със самия Иран Русия се превърна в централната точка на дипломацията и борбата за власт в региона.

„С коя друга столица по въпросите на сигурността в Близкия Изток израелският премиер Бенямин Нетаняху или иранският военен лидер Касем Сюлеймани биха искали да разговарят?“, пита авторът.

Кремъл може да се радва на все по-силни военни и политически връзки със страни в региона, включително с традиционните американски партньори като Саудитска Арабия и Египет. Последната покупка на Турция на ракетните системи С-400 застрашава структурата на НАТО. Москва дори се включи в гражданската война в Либия, като подкрепи въстаническите сили на генерал Халиф Хафтар, който има американско гражданство, припомня авторът.

В резултат Москва постигна особено голямо влияние в Сирия. Путин също пое относително висок риск, например, като включи в конфликта руски пилоти, съветници и специални сили.

Причината за подобни действия беше очакването съперниците на Москва, а именно САЩ, да бъдат по-внимателни, обяснява журналистът. В същото време руският президент показа дипломатическа гъвкавост, оставяйки отворени канали за комуникация с почти всички участници в региона. Президентът се придържа към правилото, според което държавите нямат постоянни врагове или приятели, а само постоянни интереси, отбелязва той.

Но президентът на Русия не би постигнал толкова много, ако не беше основният му ресурс — способността да се възползва от грешките на Америка, както и способността да си създаде добра репутация в момент, когато много държави в региона, от Египет до страните от Персийския залив, имаха все по-големи съмнения относно надеждността на Съединените щати като партньор, обяснява авторът.

През 2015 г. Путин придоби ключово влияние върху сирийската криза и успя да изненада Вашингтон, защото администрацията на Обама създаде голяма пропаст между обещанията и реалната политика. Днешният триумф за Русия в северна Сирия беше възможен, защото САЩ напуснаха позицията си, която можеше да се поддържа на сравнително ниска цена. Това ускори промените, които Москва от своя страна използва.

Но именно администрацията на Доналд Тръмп предприе основната стъпка по отношение на отдалечаването от политиката отпреди 40 години в Близкия изток, провокирайки конфронтация с Иран, а също и не реагира на намесата на Техеран в производството на нефт в Персийския залив.

„Ако днес може да се твърди, че Русия се върна в Близкия изток, трябва да се добави, че именно Америка отвори вратите за Москва. Владимир Путин иска да изгради свят, в който Русия се радва на глобален престиж и влияние, които загуби след края на Студената война. В Близкия изток Русия е на правилния път да постигне тази си цел», резюмира авторът.

Петя Паликрушева

Източник: https://forsal.pl/swiat/usa/artykuly/1436394,rosja-powrocila-na-bliski-wschod-to-ameryka-wycofujac-sie-z-regionu-otworzyla-te-drzwi-opinia.html

Коментари:

Зареждане ...