24 октомври 2019-Нюз Фронт.

Президентът на Владимир Путин приветства участниците на на форума Русия- Африка, който започна вчера 23 октомври.
Президентът отбеляза, че Русия е решена да развива сътрудничество със страните от африканския континент на принципите на равенство, приятелство и взаимно уважение.

Владимир Путин заяви, че сътрудничеството с африканските страни е стратегическо и дългосрочно, а развитието на отношенията с държавите на континента и техните регионални организации е един от приоритетите на руската външна политика.

Срещата на върха Русия-Африка отвори нова страница в отношенията между Руската Федерация и страните на континента. Това обяви руският президент Владимир Путин в края на първата среща на върха Русия-Африка.

 

«Обобщавайки резултатите, можем веднага да кажем, че това събитие наистина отвори нова страница в отношенията между Русия и държавите от африканския континент», каза президентът.

 

Президентът на Русия каза още, че е взето решение за провеждане на редовни срещи на върха на Русия и африканските страни.

«За да придадем редовен, системен характер на взаимодействието между нашите държави по предложение на нашите африкански приятели, срещата на върха реши да създаде нов механизъм за диалог — форум за партньорство между Русия и [страните] от Африка,» каза Владимир Путин.
«В рамките на този механизъм срещите ще се провеждат на всеки три години на най-високо ниво, като ще редуваме домакинството

 

Руският лидер посочи, че Русия последователно подкрепя националноосвободителните движения на африканските народи, и е„направила значителен принос за формирането на млади държави, развитието на тяхната икономика, създаването на боеспособни въоръжени сили“

«Нашето сътрудничество, вкоренено в периода на съвместната борба срещу колониализма, е стратегическо и дългосрочно», заяви Владимир Путин по време на реч на пленарното заседание на срещата на върха Русия-Африка.

Според него има значителни възможности за засилване на руско-африканското сътрудничество в различни области.

„Подчертавам, че развитието на отношенията със страните от африканския континент и техните регионални организации е един от приоритетите на руската външна политика“, заключи руският лидер.
Срещата на високо равнище Русия и Африка се провежда в Сочи в дните 23-24 октомври. На срещата са пристигнали 54 лидерите на 54 държави на континента ( общо в Африка са 62 държави). Съпредседателите на срещата са Русия и Египет.

 


Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;