Сочи е домакин на срещата на върха Русия-Африка.
Като част от срещата се проведоха преговори между президентите на Русия и Египет.
Владимир Путин и Абдел Фатах ал Сиси обсъдиха перспективите за двустранно сътрудничество.

Руският лидер Владимир Путин в интервю за ТАСС заяви, че предстоящата среща на върха Русия-Африка ще бъде безпрецедентно и знаково събитие.

„Много скоро ще станем свидетели на безпрецедентно събитие: срещата на върха Русия-Африка ще се проведе в Сочи на 24 октомври“, каза Путин.

Той допълни, че това е «първата среща на високо равнище в пълен формат, на която са поканени лидери на африкански държави и лидери на водещи регионални обединения».

Според него идеята за организиране на подобно събитие е възникнала много отдавна, но е било необходимо време и много подготвителна работа, за да може „срещата на върха да се превърне в отправна точка за изграждане на справедливи партньорства, които се основават на равноправие и взаимен практически интерес“.

По-рано се съобщи, че президентът на Русия Владимир Путин и на Египет Абдел Фатах ал Сиси ще говорят на пленарната сесия на Икономическия форум Русия-Африка в Сочи, която е посветена на разкриването на потенциала за сътрудничество. Той ще се проведе на 23 октомври.

Тагове: ; ; ; ; ;