Горбачов: Краят на студената война е обща победа на СССР и Запада

Краят на Студената война беше обща победа за Съветския съюз и Запада, но западните политици и особено САЩ се обявиха за победители, заяви бившият президент на СССР Михаил Горбачов.

«Навсякъде трябяха за това. И между другото, медиите подеха тезата им. Те не помислиха как това ще се възприеме в Русия от руснаците, които направиха толкова много, за да сложат край на Студената война и надпреварата във въоръжаването“, заяви Горбачов в интервю за Welt am Sonntag. Думите му са цитирани от Фондация Горбачов.

Той добави, че Западът не е помислил как това ще се отрази на политиката и отношенията с Русия.

„И започнаха да се държат така, сякаш всичко е позволено на Запада: да използва сила без санкцията на Съвета за сигурност на ООН, да нарушава международните договори, да налага собствените си условия“, каза Горбачов.

По-рано руският лидер Владимир Путин, отговаряйки на въпрос за възможността за връщането към ситуацията на Студената война, подчерта, че това би повлияло най-малко на Русия.

Държавният глава на Русия също така призова да бъдат изоставени принципите на Студената война и «блоковата философия», за да се постигне световна сигурност.

Коментари:

Зареждане ...