Експертът от Близкия изток Робърт Фиск твърди на страниците на британския Independent, че САЩ при президента Доналд Тръмп все повече напомнят на Древен Рим по време на упадъка на тази държава. А самият американски лидер има много общи неща с „лудите“ императори и със съвременните арабски диктатори.

Противно на версията на Холивуд за събитията, Римската империя не се разпада за няколко дена. Готите, остготите и вестготите не превзеха Империята за един уикенд.

Рухването на държавата стана бавно, с години, с малки скокове: забравени легиони, неплатени и след това лоялни съюзници. Отказът да подкрепи кюрдите ще има същия ефект като в древността. Ако вече не можете да се доверите на Рим, към коя друга империя ще се обърнете?

Путин има здрав разум. А легионите му останаха в Сирия и спасиха режима на Башар ал Асад. Те изчистиха мините на ИДИЛ от магистралите, възстановиха пътищата и дори научиха арабски.

Може би наистина Путин играе ролята на по-късната християнска държава, оцеляла в Константинопол стотици години след падането на Рим.

Целият Близкия изток сега е негова империя, всяка столица посреща императора: Техеран, Кайро, Анкара, Дамаск, Рияд, Абу Даби.

Преди повече от 20 години, продължава Фиск, бях във Вашингтон и бях много изумен как изглежда градът — по римски. Големите му държавни дворци нарочно моделираха античната архитектура.

Вашингтон не беше построен като столица на физическа империя — по-скоро като философска, сякаш ранните американци от ерата на независимостта осъзнавали, че градът може един ден да стане столица на най-могъщата нация на земята.

Но Тръмп промени всичко това. За отчаяние на няколкото си приятели и за радост на враговете си, той опустоши Америка. Сирийците, чиято история е много по-стара от американската, отново заиграха старата си политическа игра: започнаха да чакат. А след това влязоха в Манбидж, веднага щом американските военни го напуснаха.

Това направиха враговете на Рим, когато границите на империята се срутиха в Германия, а след това в Галия, на Балканите — и по-нататък навсякъде, на всички територии. Що се отнася до благородната архитектура на Вашингтон, сега тя заема мястото си до Виена — старата столица на Австро-Унгарската империя.

Но историческите сгради, които днес трябва да бъдат проучени, са стените на Кремъл.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;