Руският Ту-154МЛК-1 с наблюдателен полет над САЩ и Полша

Руските военни ще извършат наблюдателен полет над териториите на САЩ и Полша през този месец. Това съобщава печатният орган на руските въоръжени сили «Красная звезда».

Руският Ту-154МЛК-1 с наблюдателен полет над САЩ и Полша

«В рамките на реализацията на международния Договор за открито небе, Руската федерация планира да извърши два наблюдателни полета тази седмица — над Полша и САЩ», се посочва в съобщението.

Уточнява се, че предстоящият полет над територията на САЩ ще бъде извършен от днес (21 октомври) до 26 октомври със самолет Ту-154МЛК-1. Максималният обсег на полета е 5130 км.

Полетът над територията на Полша ще бъде извършен от днес до 25 октомври, като за целта ще се използва самолет Ан-30Б, като максималният му обсег ще бъде 1400 км.

Добавя се, че руските самолети ще летят по съгласувани с наблюдаваната страна маршрути, а специалистите на всяка от държавите на борда му ще контролират използването на оборудване за наблюдение и спазването на разпоредбите на споразумението, съобщи News.bg.

По-рано News Front съобщи:

Степента на недоверие в американско-руските отношения само нараства, така че защо още да се влошава ситуацията? Според някои доклади американският президент Доналд Тръмп сериозно обмисля да се оттегли от Договора за открито небе — пакт, който от 2002 г. осигурява прозрачност в областта на военните действия на различни страни.

Руският Ту-154МЛК-1 с наблюдателен полет над САЩ и Полша

Той беше особено полезен по отношение на наблюдението на хода на конфликта в източна Украйна, който „разпалва Русия“.

«Защо тогава изведнъж САЩ решиха да направят това?» — чуди се The Washington Post.

Договорът за открито небе, който 34 държави са подписали, не е едно от най-тежките споразумения за контрола над въоръжията като Договора за ПВО и Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег на действие  — и двата договора вече са мъртви.

Договорът за открито небе е полезно споразумение, което има за цел да укрепи взаимното доверие и позволява наблюдателни полети за откриване на всяка военна дейност на земята.

Полетите се извършват в съответствие с конкретни правила, а събраните данни се предават без съмнение на страната, над която се е намирал самолетът.

Въпреки че Съединените щати имат значителна спътникова групировка, което улеснява наблюдението, Договорът за открито небе също позволява на страните, които нямат такива ресурси, да контролират ситуацията.

САЩ и Русия имаха някои разногласия в това отношение, които се отнасяха до полетите над Калининград, Абхазия и Южна Осетия. Тези трудности обаче трудно могат да оправдаят напускането на САЩ. Напротив, Тръмп очевидно е взел решението си на база позицията на бившия съветник по националната сигурност Джон Болтън, който винаги е бил известен с неприязънта си към документи, които според него налагат прекомерни ограничения на САЩ.

„Ако Тръмп има сериозни причини да бракува Договора за открито небе, то той поне може да обсъди това с другите страни по споразумението и с Конгреса. Всяка такава дискусия ще помогне на Тръмп ясно да осъзнае, че оттеглянето от договора ще е само от полза на Русия, тъй като САЩ и техните съюзници ще загубят достъпа си до ценни разузнавателни данни“, подчертава The Washington Post.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.washingtonpost.com/gdpr-consent/?destination=%2fopinions%2fglobal-opinions%2fmistrust-with-russia-is-growing-why-make-things-more-opaque-president-trump%2f2019%2f10%2f18%2fa3979abc-ee98-11e9-89eb-ec56cd414732_story.html%3f

Коментари:

Зареждане ...