Путин: Русия ще помогне на редица страни от Африка в борбата им срещу тероризма

Русия развива активно военно-техническо сътрудничество (ВТС) с африканските страни, каза руският президент Владимир Путин в интервю за ТАСС в навечерието на срещата на върха Русия-АФрика в Сочи на 23-24 октомври.

Путин: Русия ще помогне на редица страни от Африка в борбата им срещу тероризма
Той специално подчерта, че инициатори н нови споразумения в тази сфера често са потенциални купувачи на руска военна техника, които «трябва да защитават суверенитета и независимостта на своите държави, включително и от екстремистки и терористични групировки».

Путин: Русия ще помогне на редица страни от Африка в борбата им срещу тероризма
«Въоръжените сили и органите на правовия ред в редица африкански страни не са способни самостоятелно да противодействат на бандитските формирования и се нуждаят от съществена помощ — посочи Путин. — Ние ще продължим курса си към разширяване на контактите между спецслужбите и правоохранителните структури на Русия и африканските страни в областта на борбата с тероризма, организираната престъпност, разпространението на наркотици, прането на пари, нелегалната миграция и пиратството.»

Според руския държавен глава това е «допълнителен стимул към взаимодействие с Русия, която има богат опит в борбата с тероризма, включително и в Сирия».

Той посочи, че в момента действат споразумения за ВТС с над 30 африкански страни, на които Москва доставя «широка номенклатура от въоръжения и техника».

Путин уточни, че част от техниката се предоставя на безвъзмездна основа, добавяйки, че това е обичайна практика, следвана от всички водещи страни в света. Той отбеляза също, че Русия дава принос за подготовката на военни кадри на африканските страни, участва в обучението на африкански мироопазващи сили.

Путин каза още, че положението в много райони на Африка остава нестабилно: не са уредени редица междунационални и етнически конфликти, редуват се остри политически и социално-икономически кризи. «Висока активност в Северна Африка, в Сахарско-Сахелската зона, в района на езерото Чад, в Африканския рог, проявяват редица терористични организации, включително Ислямска държава, Ал Каида, Боко Харам, Аш Шабаб», отбеляза руският лидер.

«Не случайно лозунгът на (предстоящата) среща на върха е — «За мир, сигурност и развитие».

Без решаването на тези проблеми не може да има последователно движение напред», подчерта Путин пред ТАСС.

Източник: Москва, БТА.

Коментари:

Зареждане ...