Привърженици на Асанж се събраха пред съда в Уестминстър

Привърженици на основателя на Уикилийкс Джулиан Асанж се събраха пред съда в Уестминстър, за да подкрепят активиста преди началото на заседанието по делото за екстрадиция, предава РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Няколко човека издигнаха трансперанти пред сградата, скандирайки призиви за освобождението на Асанж.

Този път изслушването е в зала, в която могат да влязат повече посетители. Сред присъстващите в подкрепа на Асанж е и бившият кмет на Лондон Кен Ливингстън. Репортери, въоръжени с видеокамери и фотоапарати, също очакват подсъдимия пред страничния вход на съда.

Поредните технически изслушвания по делото за екстрадиция на Асанж ще се проведат днес, а целта на заседанието е да се определи дневния ред на бъдещите заседания. На 11 октомври съдия Танвир Икрам разпореди задължителното присъствие на Асанж по време на изслушванията, а не да се използва видеовръзка със затвора, както по-рано.

През април Асанж беше вкаран в затвора заради нарушаване на условията на гаранцията. Успоредно с това съдът разглежда искането на САЩ за екстрадирането му, като изслушванията по същество ще се състоят на 25 февруари. По-рано защитата беше съобщила, че основателят на Уикилийкс може да бъде освободен от затвора на 22 септември, след като е излежал половината от присъдата. На 13 септември, обаче, съдът разпореди Асанж да остане в затвора до изтичане пълния срок на наказанието, съобщи Топновини.

Коментари:

Зареждане ...