21 октомври 2019-Нюз Фронт.

Европейският съюз започна процеса на ратифициране на сделката, но следи отблизо събитията в Лондон.Европейският съюз стартира процеса на ратифициране на ново споразумение за Brexit с Великобритания, заяви в понеделник, 21 октомври, говорителят на Европейската комисия Мина Андреева на прес-конференция в Брюксел, съобщава Европейската истина.

 

«От наша страна, разбира се, внимателно наблюдаваме събитията в Лондон тази седмица. ЕС от своя страна започна процеса на ратификация. Мишел Барние в неделя предостави последната информация на посланиците на 24 държави, а днес той ще предостави информация на съответната комисия на Европейския парламент в Страсбург.» — каза тя.

Андреева отбеляза също, че Европейската комисия „взе предвид“ резултатите от гласуването в събота в британския парламент и добави, че писмата за отлагане на Борис Джонсън не променят процеса на ратифициране.
Както знаете, споразумението за Brexit трябва да бъде ратифицирано не само от британската страна, но и от Европейския парламент, който провежда пленарна сесия тази седмица.

Гласуването за споразумение в парламента на Обединеното кралство трябваше да се проведе на 19 октомври, но вместо споразумението, депутатите гласуваха за поправката, че споразумението с ЕС няма да бъде одобрено, докато Камарата на общините не приеме всички закони, необходими за излизане от ЕС.
След това Борис Джонсън изпрати писмо до Брюксел с молба да отложи Brexit, но не го подписа. Той изпрати и второ, вече подписано писмо, в което обяснява защо забавянето е грешка.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;