20 октомври 2019-Нюз Фронт.

Президентът на Русия Владимир Путин постига победи в Сирия без война, пише германският вестник Die Welt. Изданието отбелязва, че геополитическата ситуация в света се променя коренно.
Колумнистът на изданието Майкъл Щурмер вижда символика във факта, че американците, които са напуснали местата си на дислокация „се срещнаха с руснаци, пътуващи в обратна посока“.

„Путин постигна това, за което са мечтали повечето умни военни лидери през цялата история — победа без война“, предава ТАСС съдържанието на публикацията.

Според автора на статията руският лидер отдавна „е променил силовите линии на геополитиката в региона между Балтийско и Черно море“.

„Сега, след решението на [президента на САЩ] Доналд Тръмп [за изтеглянето на сили от Сирия], нищо и никой няма да попречи на Путин — нито Китай, нито Америка, нито дори НАТО — да продължи„ голямата игра “в борбата за власт, за„ близката чужбина «и за Евразийската зона за сигурност, игра, в която, както изглежда, през 1989-1990 г. Русия беше победена за всички времена», пише авторът на статията.

„Ситуацията се промени коренно“, подчертава изданието.

И едновременно с това «НАТО е имало и по-добри дни».
„Едно е ясно: Северноатлантическият алианс никога повече няма да бъде такъв, какъвто беше в продължение на десетилетия на Студената война — гаранция за сигурност за европейците, въплъщение на разширеното възпиране и за САЩ — военна инфраструктура на водещото им положение в Атлантическия океан“, смята авторът.

По-рано в неделя, редакторът на BBC Broadcasting Corporation Джеръми Боуен написа в статия за The Sunday Times, че Русия се възползва от бездействието на западните страни и стана основен играч в Близкия изток, а президентът Владимир Путин стана най-влиятелният чуждестранен лидер в региона .

 

„Путин се превърна в най-влиятелния чуждестранен лидер в Близкия изток. Той е близък с израелците, но работи с врага на Израел, Иран.
Оставайки в добри и близки отношения с Иран, той посети техните противници — Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства “, пише редакторът на ВВС по Близкия Изток Джеръми Боуен в своята колонка в The Sunday Times.

Той [Владимир Путин] окупира пространството, което се отвори, след като САЩ, Великобритания и Франция не се опитаха да предприемат решителни действия в Сирия.
Докато те мъчително се чудиха какво да правят, той действаше ”, пише Боуен.

Експертът смята, че именно руският президент ще може да окаже решаващо влияние върху Ердоган и как ще приключи кризата, причинена от военната операция на Анкара в Северна Сирия.

Напомняме, че след като Турция обяви началото на военна операция в североизточна Сирия срещу кюрдите ( «Източник на мир»), САЩ изтеглиха войски от този регион, което медиите нарекоха „предателство“ от страна на Вашингтон.

Русия заяви, че преди това е предупредила кюрдите за това, че САЩ неблагонадежден партньор.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;