Споразумението ми позволява «цяла» Великобритания да напусне ЕС, но запазва приятелството и сътрудничеството. Това заяви премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън в началото на извънредното заседание на Камарата на общините, което днес може да гласува сделката му за Брекзит или да поиска ново отлагане, пише «Гардиън».

Парламентът на Великобритания заседава за първи път в събота от войната за Фолкландските острови през 1982 г.

Джонсън похвали ЕС за показаната гъвкавост, след като се съгласи да предоговори споразумението за Брекзит. Британският лидер обеща да изслуша днес всички депутати в Камарата на общините.

Снимка 448513

Източник: ЕПА

Според консерватора Великобритания от години е на «опашката» на ЕС. Той обяви, че наполовина са европейци, което означава, че «част от нашите сърца» са с Европа.

Джонсън уверява, че споразумението му «може да изцери разделението в британската политика».

Сега е моментът тази велика Камара на общините да действа единно и да обедини страната, призова той.

Снимка 448512

Източник: ЕПА

Джонсън представи подробности от сделката си.

Министър-председателят увери, че Националната здравна служба на Великобритания няма да бъде обсъждана на бъдещите търговски преговори.

Има «много малък апетит» сред 27-те страни членки на ЕС за ново отлагане, предупреди Борис Джонсън, дори и за «един ден». Той призова депутатите да сложат край на Брекзит.

Премиерът повтори още веднъж, че споразумението му е най-добрата възможност и призова депутатите да го подкрепят.

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин заяви от своя страна, че договореното от Джонсън споразумение е по-лошо от първоначалното.

Тези депутати няма да бъдат измамени, закани се той. Според него Джонсън не е честен за последиците от това споразумение върху производството и пазара на труда. По думите му това ще бъде гласуване за затваряне на работни места в страната и ще доведе до «Тръмп» търговска сделка…излагайки нашите семейства на хлорирани пилета».

Снимка 448514

Източник: ЕПА

След това Джонсън отвърна, че е «разочарован от тона» на Корбин.

Корбин дори не се доверява на партията си, отговори премиерът и заключи, че сделката ще позволи цяла Европа да продължи напред.

Снимка 448516

Източник: ЕПА

Иън Блекфорд, лидерът на Шотландската национална партия в Уестминстър, обяви, че премиерът и неговите приятели не ги е грижа за Шотландия.

Това правителство на торите продаде Шотландия, бесен Блекфорд. Той отбеляза, че има специален режим за Северна Ирландия, но не и за Шотландия, въпреки че мнозинството шотландци гласуваха за оставане в ЕС. Отношението към шотландския парламент и народ е презрително, продължи той и предупреди, че Великобритания ще бъде по-бедна държава в резултат на Брекзит, съобщи News.bg.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;