18 октомври 2019-Нюз Фронт.

В Германия и Холандия тази седмица започнаха ежегодните учения «Steadfast Noon»за използване на ядрените оръжия от военновъздушните сили на НАТО.

Германските ВВС тренират с партньори от НАТО за сценария на ужасите на ядрена война. Според информация на Германска агенция тази седмица е започнало ежегодното им учение
„Steadfast Noon“. Освен всичко друго, се отработва използването на изтребители, които биха могли да бъдат оборудвани в случай на война с ядрени оръжия. Маневрата е обект на голяма тайна.

„Изтребители от 33-та тактическа ескадрила на германските ВВС, способни да носят ядрени бомби, участват в учения, проведени в атмосфера на повишена секретност.Тази ескадрила е базирана на авиобаза Бюхел, където според официално непотвърдени доклади се съхраняват тактически ядрени бомби на САЩ от тип B61 “, съобщава изданието Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

В случай на война тези боеприпаси могат да бъдат използвани от германските военновъздушни сили като част от концепцията на НАТО «Nuclear sharing», според която американските ядрени оръжия се съхраняват и в Италия, Белгия, Холандия и Турция.

При редовните учения «Steadfast Noon»се отработва разтоварването на ядрено оръжие (ЯО) от съоръженията за съхранение и неговото инсталиране на самолетите-носители. Учебните полети обаче се извършват без ядрени оръжия на борда.
Съобщава се, че освен Luftwaffe, италианските ВВС участват в настоящите учения. Те летят от холандската въздушна база Volkel.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;