Британски спецчасти готови да пазят сирийски затвори

Лондон е готов да прибегне до извънредни мерки, за да попречи на бойците на Ислямска държава да влязат на нейната територия. Това, което се случва, е пряко свързано с турската военна операция в Северна Сирия — и с факта, че в резултат могат да бъдат освободени много екстремисти. Какво общо има с това Великобритания и нейните специални звена?

Военната операция на турската армия в северните райони на Сирия срещу кюрдските военни структури предизвика неочаквана реакция във Великобритания. След решението на Тръмп да изтегли американските войски от тези области, британското ръководство изрази собствените си притеснения относно случващото се. Факт е, че в този регион голям брой бойци от ИДИЛ са държани в затворите. И сред тези затворници има много бойци — поданици на кралицата на Великобритания.

Според източници в британските разузнавателни служби, британските специални сили SAS (Special Air Service) незабавно са били поставени в бойна готовност. SAS вече подготви екипи за бързо реагиране в случай на предстоящо масово бягство от затворите.

«Дейли мейл» твърди, че е готов и подходящ план за действие — SAS в групи от по осем души ще бъдат разположени с хеликоптер в Северна Сирия. Според пресата те ще са готови да започнат нападения под кодовото обозначение „убий или улови“. Целта на тези действия ще бъде да се предотврати британски ислямисти, врекли се във вярност на ИДИЛ, да избягат от сирийските затвори.

Коментари:

Зареждане ...