16 октомври 2019-Нюз Фронт.

Постоянният представител на Русия при ООН заяви, че Москва разбира опасенията на Анкара, но призовава за пропорционалност на действията й в Сирия с посочените цели.

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Тайип Ердоган са в постоянен контакт относно ситуацията в Сирия, за връщането на пълната й териториална цялост. Това заяви пред журналисти постоянният представител на Русия при ООН Василий Небензя след заседание на Съвета за сигурност на ООН за военната операция на Турция в Сирия.

«Президентът Путин е в постоянен диалог с президента Ердоган. Те разговаряха днес, президентът Ердоган скоро ще посети Москва. Разбира се, този въпрос (турската операция в Сирия -бел.ред) ще бъде обсъден», каза той.

«Турската страна ни казва, че те ще уважават териториалната цялост на Сирия и че крайната цел е да се гарантира суверенитета и целостта на Сирия. «

Небензя каза също, че Русия разбира опасенията на Турция, но призовава за пропорционалност на действията си в Сирия с поставените цели.

«Ние разбираме загрижеността на Турция за нейната национална сигурност, но считаме, че операцията, която провеждат, трябва да бъде пропорционална на заявените им цели», каза дипломатът.
По инициатива на пет европейски държави в Съвета за сигурност се проведе затворена среща за обсъждане на военната операция на Турция.

На 9 октомври Турция обяви началото на операцията в северната част на Сирия, «Източник на мир», която започна с въздушни удари от въздушните сили по позициите на кюрдските сили. Целта на операцията е да се създаде там буферна зона, която трябва да се превърне в защитен пояс за турската граница. Според плана на Анкара сирийските бежанци ще могат да се върнат от Турция.
Сирийската държавна агенция SANA нарече операцията агресия, международната общност осъди действията на Анкара. В неделя вечерта SANA съобщи, че Дамаск изпраща войски в Северна Сирия, за да противодейства на турската армия.

 

Продължаваме да следим темата, очаквайте подробности.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;