Лидерът на Хонконг Кари Лам осъди уличните протести, които вредят на икономиката и на имиджа на финансовия център. Лам разкритикува демонстрациите по време на годишната си реч, която тя беше принудена да произнесе чрез видеоконферентна връзка, след като й попречиха да го направи в местния парламент, пише «Гардиън».

Продемократични депутати скандираха, докато тя влизаше в пленарна зала, за да произнесе речта си. Демонстрациите на продемократичните депутати доведоха до безпрецедентна отмяна на речта й в законодателния орган на полуавтономния град. Парламентът възобнови работата си в сряда за първи път след разпускането му на 12 юни, когато протестиращи поискаха оттегляне на спорен законопроект за екстрадиране на жители на Хонконг в континентален Китай.

Председателят на парламента закри заседанието, след като на два пъти Лам не успя да изнесе речта си. Депутатите призоваха за оставката й и я обвиниха, че има «кръв по ръцете си».

С помощта на видеоконферентна връзка Лам осъди насилието на радикални протестиращи по време на проведените повече от 400 демонстрации през последните четири месеца, при които пострадаха повече от 1100 души и бяха задържани над 2200 души.

«Шепа размирници започнаха нападения и саботажи. Те разпространиха хаос и страх в Хонконг и сериозно нарушиха ежедневието на хората», обяви Кари Лам.

Според нея демонстрациите «представляват безпрецедентно предизвикателство за нашата икономика» на фона на търговското напрежение между Китай и САЩ.

Лидерът на Хонконг съобщи, че през първата половина на 2019 г. хонконгската икономика е нараснала само с 0,5 на сто на годишна база — най-слабото представяне от рецесията през 2009 г. От юли, по думите й, има сериозен спад на посещенията в Хонконг и на продажбите на дребно, а също така продължава и спадът на износа.

«Икономиката на Хонконг изпадна в техническа рецесия от третото тримесечие. В средата на август правителството намали прогнозата за икономическия растеж за 2019 г. до 0-1%», предупреди тя.

Лам е убедена, че «ще се появи дъгата след бурята», съобщи News.bg.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;