Болтън наредил да се докладва, че Тръмп притиска Украйна

Бившият съветник по националната сигурност на САЩ Джон Болтън е бил толкова разтревожен от оказвания тайно натиск върху Украйна да разследва политическите противници на американския президент Доналд Тръмп, че той е казал на високопоставен съветник да го докладва на адвокатите на Белия дом.

Разкритието за участието на Болтън в опитите за блокиране на потайната външна политика, целяща политическо облагодетелстване на Тръмп, се появи от показания в Конгреса, додени от бившия му съветник Фиона Хил, която е бившият главен експерт по Русия в Белия дом.

Хил, която е родена във Великобритания и е бивш старши директор за Европа и Русия в Съвета за национална сигурност, говори пред три комисии на Конгреса в продължение на 10 часа.

Според американските издания «Ню Йорк таймс» и «Уолстрийт джърнъл» Хил е описала размяна на остри позиции на 10 юли между Болтън и американския посланик в Европейския съюз Гордън Съндланд относно ролята на адвоката на Тръмп Руди Джулиани в убеждаването на украинското правителство да започне разследвания срещу демократи, включително бившия вицепрезидент Джо Байдън.

Хил посочила, че Болтън я е инструктирал да каже на адвоката на Съвета за национална сигурност, че Джулиани е действал в съгласие с началника на кабинета на Белия дом Мик Мълвейни при самостоятелна акция с правни последици, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...