14 октомври 2019-Нюз Фронт.

Изглежда, САЩ се насочват към пълно оттегляне на военните сили от Сирия на фона на нарастващия хаос, виковете за предателство, и заплахите, които в  понеделник Доналд Тръмп започна да сипе, че  ще удари по Турция с „големите санкции“.

Министърът на отбраната Марк Еспер заяви в неделя, че Тръмп  обмисля изтеглянето на американските войски в Северна Сирия да започне „възможно най-безопасно и бързо.

 

Той не каза, че Тръмп е наредил на войските да напуснат Сирия, но това изглежда като следващата стъпка в зона на бой става по-нестабилна от час.Тръмп защити играта си, че изтеглянето на американските сили от Сирия няма да отслаби сигурността и доверието в САЩ.

Той написа в Twitter в понеделник, че затворниците от «Ислямска държава,» които са избягали  в Сирия, могат да бъдат „лесно прибрани“ от Турция или европейските нации, дори когато Франция заяви, че изтегля останалите си войски от Сирия.

„Големи санкции срещу Турция идват!“, написа Тръмп, а неговият министър на финансите Стивън Мнучин заяви, че макар да не е взето окончателно решение за санкциите, националният екип на президента отново се събира, за да обмисли път напред.

Еспър, в интервю за две телевизионни предавания, заяви, че администрацията обмисля своите възможности.

„Имаме американски сили, които вероятно са попаднали между две противникови настъпващи армии и това е много несъстоятелно положение“-, каза Еспър.

Това изглежда вероятно ще предвещава края на петгодишните усилия за партньорство със сирийски кюрди и арабски изтребители за осигуряване на трайно поражение на «Ислямска държава». Стотици поддръжници на ИДИЛ избягаха от държавен лагер на фона на сблъсъци между нахлуващи сили под ръководството на Турция и кюрдски изтребители, а анализаторите заявиха, че възобновяването на силите на «Ислямска държава» изглежда по-вероятно, само месеци след като Тръмп обяви екстремистите за победени.

Продължаваме да следим темата, очаквайте подробности.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;