Ердоган направи невъзможното — обедини всички играчи срещу себе си

С операцията си в Сирия Реджеп Тайип Ердоган успя да направи нещо, което за мнозина изглеждаше невъзможно, — обедини всички страни от региона и основните световни сили, които се противопоставиха на неговите действия, пише Guardian.

Ердоган направи невъзможното - обедини всички играчи срещу себе си

Както отбелязва авторът на статията, Ердоган винаги се е представял като самотник, изправяйки се пред света. Сега той всъщност наистина е сам, пише авторът на статията. Въпреки че интензивността на боевете не е много висока, но ако тя се увеличи и Турция се премести в гъсто населени райони, това може да доведе до значителни загуби сред цивилното население.

Европейският съюз, Съединените щати, Русия, Иран и арабските страни изразиха своите забележки, но всички те се опитват да се нагодят, като анализират какви ползи може да им донесе тази намеса и как ще се промени балансът на силите в Сирия.

Ердоган очакваше отрицателна реакция от страна на Европа, затова заплахата му да изпрати 3,6 милиона сирийски бежанци на Запад е тежка, още повече, че думите на европейците не винаги съответстват на действията им.

Отношенията между тях отдавна са трудни и сега, както пише авторът на статията, „европейските лидери плащат скъпо за миналите си опити да сведат авторитаризма на Ердоган до нормален, последните му действия доказват, че той не е демократ, не е съюзник и не е приятел“.

Ако Европа обаче има малко влияние върху развитието на събитията, САЩ, напротив, биха могли, но изглежда, че те ще се откажат от тази възможност. Доналд Тръмп явно се съгласи с намесата на Ердоган и дори й помогна, като изтегли войските си.

Както отбелязва авторът на статията, САЩ оставиха Сирия на Русия и Иран, авторът нарича тази стъпка голяма стратегическа грешка, която обобщава осемгодишната поредица от провали в САЩ след арабската пролет.

Русия, точно обратното, трябва да бъде щастлива, смята авторът на статията. В крайна сметка изгонването на САЩ от Сирия и Близкия изток като цяло е нейната дългогодишна цел.

Авторът на статията обяснява това, като казва, че след като се намеси в ситуацията през 2015 г., Русия плати голяма политическа и финансова цена, а настоящата операция на Ердоган усложнява всичко, подкопавайки мирния процес. Затова Русия призова кюрдите, след като САЩ ги напуснат, да се споразумеят за сделка с Асад. Самият Асад се движи към кюрдските региони, надявайки се да възстанови контрола над тях.

Иран също не е доволен от турската операция. Той е доволен, че американците напускат и не харесват кюрдите, но инициативата на Турция заплашва плановете на Иран, който би искал да контролира северния коридор, свързващ го с Ливан. Освен това той се страхува от въстаническата дейност на сунитите в Сирия и Ирак.

Всички играчи в региона се страхуват от възраждане на Ислямска държава. Както отбелязва авторът на статията, ако преди САЩ, Иран и Саудитска Арабия едва ли не воюваха по този въпрос, сега те са на една и съща страна.

Много арабски държави осъдиха турската операция, отбелязва авторът на статията. Въпреки че първоначално подкрепяха бунтовниците, в последните дни те предприеха предпазливо сближаване с Асад, което се основава на общия интерес към стабилността в региона и по принцип към териториалната цялост.

Те също са недоволни от желанието на Ердоган да обезпечи господстващото положение на Турция в региона, но разбират, че единственият начин за прекратяване на войната в Сирия и ограничаване на ИДИЛ е подкрепата на Асад, а Ердоган е застанал на пътя им.

Друг урок, който те научиха от тази криза, е, че никой не може да се довери на съюз с американците. Ако кюрдите вече се сблъскаха с това през 1991 г., то това е ново за Саудитска Арабия и колкото повече Рияд разбира това, толкова по-скоро той ще започне да изгражда мостове с Иран.

В резултат на това е възможно американското изтегляне от Сирия косвено да доведе до възцаряването на мира в Персийския залив, до края на войната в Йемен и до отхвърлянето на конфронтацията с Иран, пише Guardian.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.theguardian.com/world/commentisfree/2019/oct/12/turkey-invasion-syria-trump-withdrawal-gulf-rivals-unite

Коментари:

Зареждане ...