Преди по-малко от седмица се проведе форумът на Руската енергийна седмица. На заключителната сесия на този форум Путин отговори на следния въпрос:

К. Симънс: Свършва ни времето, но все още не мога да ви пусна, господин президент, без да питам за новия лидер на Украйна, президента Зеленски, и за предизвикателствата, пред които е изправен в отношенията си с Белия дом. Бихте ли искали протоколите от разговора ви с президента Тръмп да бъдат публикувани от администрацията на САЩ?

Владимир Путин: Вижте, та аз не през целия си живот съм работил в това ми качество. Предишният ми живот ме научи, че всеки разговор може да бъде публикуван и винаги изхождам от това. Ето защо, когато се опитаха да развихрят поредния скандал около срещата ни с президента Тръмп в Хелзинки, директно казахме на Администрацията: ако някой иска да разбере нещо, да го публикува, нямаме нищо против. Уверявам ви, там няма нищо, което да дискредитира президента Тръмп. Те просто не искаха да направят това, както разбирам, по принципни съображения, че има неща, които просто трябва да останат закрити, това е всичко».

Обърнете внимание на думите на Владимир Путин: „Животът ми ме научи, че всеки мой разговор може да бъде публикуван и аз винаги изхождам от това“.

Малко хора могат да разберат за какво се отнася тази фраза. За повечето хора това е само печат в живота на разузнавач, на сътрудник на спецслужбите. Хората нямат представа какво стои зад тази фраза.

Това не е просто начин на живот. Първо, това е съвсем различно ниво на отговорност и осъзнатост, напълно недостъпно за обикновен човек, който никога не е в състояние да отговаря за думите си и казва много пъти на ден неща, за които няма няма никакво намерение да носи отговорност.

Но дори и в това не е въпросът. Да си подготвен за факта, че всяка твоя фраза може да бъде публикувана, е напълно безпрецедентно ниво на откритост. Човек, който има нещо „лично“, винаги има какво да крие и никога няма да бъде подготвен за факта, че всичко, което казва, може да бъде публикувано.

Такъв човек винаги ще има някои тайни. Човек, който винаги е готов за факта, че всяка негова дума може да бъде публикувана, е човек, който е приел изцяло живота си и съдбата си.

Това е нещо, което много хора изобщо не са в състояние да осъзнаят, а камо ли да го въплътят в живота си. Путин е човек, който няма личен живот, свой собствен живот, той няма нищо, което той би смятал за задължен да защитава по отношение на себе си лично.

Това е човек, напълно отворен за всякво въздействие, който се жертва без остатък в името на дълга си. Човек, който не се страхува от никого и от нищо.

Това е човек, който разбира, че ще бъде разпнат (в широкия смисъл на думата), защото такива са „законите на жанра“, но не е обременен от това, защото знае, че ценността не е в личното, а в свободата да нямаш дългове.

А липсата на дългове се постига с пълно отдаване на себе си, с пълна откъснатост от всички лични претенции.

С тази си фраза Путин показа, че е недосегаем за всички управленци днес — както в Русия, така и в чужбина. Няма други такива.

Едно е да живееш подобен живот в тайна, като служители на тайните служби, когато разкриването на имената всъщност означава прекратяване на професионалната ти дейност, а друго е да живееш подобен живот пред очите на целия свят.

Има много измислици и лъжливи клюки около Путин, но никой никога така и не успя да посочи факти, които биха го представили в някаква „лоша“ светлина.

На всички обвинения за уж несметното му богатство Путин отговори така:

«Всичко, което намерите, е ваше!”

Но никой така и не намери нищо.

За човек от нивото Путин, както за никой друг, е очевиден фактът, че материалното богатство няма смисъл. Всичко, което е необходимо за живота му (дом, транспорт, някои предмети от домакинството), Путин ги има и без това — той всъщност живее за сметка на официалните ресурси на държавата. Той е президент на една огромна държава.

Той всъщност живее на работа, видно от неговия график на мероприята, в които участва. Освен това той просто дори няма време да използва какъвто и да било „личен“ актив. Путин никога не бездейства — дори когато е в тайгата в Сибир.

Путин просто няма време. Той живее в условия, при които всяка минута от живота му е с тежестта на злато. Той винаги има повече работа, отколкото време да я извърши.

Както казва един от героите на известния съветски филм „Посещението на Минотавъра“, мастър Амати: „Аз просто нямах време да сгреша.“

Помислете още веднъж над тези думи на Владимир Путин: „Животът ми ме приучи с факта, че всеки мой разговор може да бъде публикуван и аз винаги изхождам от това.“

Това е страхотен урок, който Путин даде на хората. Ако който и да е от нас успее да стигне до същото състояние, той спокойно може да приеме, че е живял живота си ненапразно.

Путин е човек, достоен за уважение!

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;