Репортери на CBC News посетиха Сирия с руските военни. По време на пътуването руснаците подчертаха, че техните съоръжения в Сирия са проектирани за дългосрочна експлоатация. Изглежда, че Москва ще остане в тази държава дълго време, пише авторът на канадската публикация.

Превод:

Конашенков, официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация, организира това внимателно обмислено пътуване, за да демонстрира присъствието и постиженията на Русия в тази страна.

В руската авиобаза близо до Латакия на репортерите бяха показани наскоро инсталирани радарни станции и бетонни хангари за изтребителите, което ги прави по-малко уязвими от атаки на дронове. В сирийското пристанище Тартус руснаците демонстрираха нова ремонтна работилница за своите военни кораби.

На брифинги руските офицери възхваляваха успехите на тяхната намеса в Сирия, твърдейки, че след като Русия е започнала военните действия през 2015 г., тя е помогнала за обединението на страната и за ликвидирането на повече от пет хиляди джихадисти.

И все пак изглежда, че всички чуждестранни журналисти искаха Конашенков да се заеме с въпроса за голямия брой жертви сред цивилните в резултат на бомбардировките, извършени от руснаците.

Когато на генерала му писна от всичко това, той започна «контраатака» срещу своите «мъчители».

— «Ние воюваме с терористи, разбирате ли това — с терористи?!», избухна той.

„По-добре е да се бием с тях тук, отколкото когато се върнат в страната ни“, продължи той тирадата си.

«Мачкат хората с автобуси и камиони. Самовзривяват се. Режат главите на хората с ножове. Това не е опозиция. Това са главорези», продължи ген. Конашенков пламенно.

Конашенков говори в края на пътуването, по време на което имаше спирки в Дамаск, Латакия, Тартус, Алепо и в провинция Идлиб, на мястото на неотдавнашната офанзива на сирийските правителствени сили.

Репортерите на CBC News вече бяха на подобно пътуване до Сирия с руските военни през 2017 година. Но това последно пътуване беше забележително поради факта, че руските военни подчертаха, че техните съоръжения в Сирия са проектирани за дългосрочна експлоатация. И също така относно факта, че въпреки острата критика от страна на международни правозащитни организации и двусмисленото отношение към това в Русия, Москва ще остане в тази държава дълго време.

„Стратегическа победа“

В момента тридесет руски изтребители Су са базирани в авиобаза Хмеймим на западния бряг, репортерите видяха няколко надводни кораби в пристанището, включително фрегата и две дизелови подводници.

И на двата обекта ни бяха показани примери как се строят нови сгради, започнало е озеленяване и се подобряват икономическите и санитарните условия за около пет хилядите руски войски, разположени в Сирия.

Журналистите направиха и обиколка на жилищните помещения, където имаше и руска баня. Военните са построили руска православна църква в близост до авиобаза Хмеймим. Наблизо беше руски православен свещеник, който обясни, че „99%” от военнослужещите са „вярващи” и редовно посещават службите.

По всяка вероятност присъствието в Сирия е част от по-широкия стратегически план на Кремъл.

«Крайната им цел е да се укрепят в Близкия изток», казва Бесма Момани, сирийски експерт от Университета във Ватерло. — Това е стратегическа победа. Те имат държава-клиент (Сирия), която е зависима от тях, която ще им бъде задължена за дълго време. И това им позволява да продължат да играят важна роля в дебата за Близкия изток».

Идлиб

Заедно с приблизително 500 хиляди цивилни бежанци в провинция Идлиб, според прогнозите, има от 20 до 30 хиляди джихадисти от войнствената група „Хайят Тахрир ал Шам”- по-рано част от «Ал Кайда».

В градовете Суран и Хан Шейхун няколко души, които разговаряха с нашия екип, заявиха, че са били облекчени, когато войските на Асад най-накрая пристигнали.

«Терористите ни нападнаха, имаха различни оръжия», каза Халуд Латкани, майка на шест деца.

«Вече три дни сме на път. Имахме малко пари, но те ни ги откраднаха”.

Позицията на Русия в Сирия може да се засили поради решението на президента на САЩ Доналд Тръмп тази седмица да изтегли американските войски от зоната в североизточна Сирия, което даде възможност на Турция да започне офанзива срещу ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили (СДС).

Русия и Сирия изискват САЩ да изтеглят войските си от Сирия. Един от бившите служители на Тръмп нарече този ход „подарък за Русия“.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: https://www.cbc.ca/news/it-s-a-strategic-win-why-russia-is-settling-in-for-the-long-haul-in-syria-1.5311468

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;