12 октомври 2019-Нюз Фронт.

САЩ и НАТО отново показват амбиции да използват страната ни в мръсните си геополитически игри. За целта са подготвили невероятен доклад, в който повтарят старият изтъркан референ за «русков влияние» и «руска заплаха».

НАТО трябва да предприеме допълнителни мерки, за да гарантира сигурността на Алианса и да възпира Русия в Черноморския регион, според доклад на американския правителствен аналитичен център RAND Corporation.За да предотвратят настъпателен удар, експертите на центъра предлагат спешно да се разгърнат модерни системи за противовъздушна отбрана в Румъния и България, да се разшири зоната на ученията на корабите на НАТО, както и да се помогне на Украйна и Грузия да развият националните си отбранителни способности.

В документа се подчертава, че при сегашните геополитически обстоятелства на този етап е немислимо съюзниците да могат да създадат устойчива стратегия за защита на общи интереси в Черно море, която ще може да устои на различни видове злонамерено «руско влияние».

Докладът отбелязва, че тъй като няма възможност за военно решение на въпросите на сигурността в Черно море, ефективната западна стратегия предлага присъединяване към конкуренцията с Русия за доброжелателно отношение към хората в региона. Според експертите това изисква ефективни и по-интегрирани стратегически комуникационни усилия, както и противопоставяне на кибер и хибридни заплахи.
Според експерти на RAND основната цел на Москва в Черноморския регион е да разединява съседните страни, което ги оставя отворени за руско икономическо, политическо и «злонамерено влияние».

По отношение на България и Турция докладът отбелязва, че Кремъл следва различни стратегии чрез икономически и енергийни стимули и стимули, опитвайки се да отчужди двете държави от ЕС и НАТО.
Сред приемите на Москва,в доклада посочва с»тратегическите медийни операции, които се провеждат в две държави и създават положителен имидж на Русия» За това Москва също използва проекта за газопровода «Турски поток», като подкрепя България като газов хъб на руския природен газ, при условие че страната няма необходимата инфраструктура и може да остане само транзитна страна за газ, казват експертите.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;