12 октомври 2019-Нюз Фронт.

Сирия трябва да бъде освободена от чуждестранно военно присъствие, заяви руският президент Владимир Путин в интервю за RT Arabic, Sky News и Al Arabiya.

Русия е готова да изтегли войските от Сирия, ако законното ръководство на държавата каже, че няма нужда от тях, добави той.
Иранските и турските партньори многократно са казвали на нашите американски партньори за това… И точно както ви казвам сега, говорих открито с колегите си: територията на Сирия трябва да бъде освободена от чуждестранно военно присъствие и териториалната цялост на Сирия Арабската република трябва да бъде напълно възстановена “-, заяви президентът на Русия Владимир Путин (цитиран по RT).

Припомняме, на 9 октомври турската армия започна военна операция „Източник на мир“ в Сирия. Целта на операцията е да окупира сирийска територия от река Ефрат до границата с Ирак, освобождавайки я от кюрдски формирования. По време на операцията Анкара неутрализира повече от 400 бойци. Кюрдите и турците обаче съобщават за жертви сред мирното население.

Решението за провеждане на операцията се основава на член 51 от Устава на ООН, който признава правото на държавите на самозащита.
Турция декларира уважение към териториалната цялост и единството на Сирия.Турските власти заявиха, че приоритетът за Анкара, както и по време на предишните антитерористични операции, остава безопасността на цивилното население, свеждайки до минимум щетите върху културните и исторически паметници на Сирия. Така смята Турция, и така обяснява позицията си.

В действителност обаче, в тази така наречена «антитерористична» операция срещу кюрдите, ще загинат и много невинни хора, ще се пролее много кръв, ситуацията ще се дестабилизира и ще настъпи отново хаос.

И тогава, Тръмп, който сега наблюдава отстрани, ще реши да се намеси, за да спаси ситуацията и да победи тероризма. Ако операцията все пак не бъде спряна.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;